ΜΠΕΡΝΤΕΔΕΣ: ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΑ

Δημοσιεύτηκε στις 28/07/2020    

του Χρήστου Κοντογιάννη

Τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο η συζήτηση   γύρω από την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Οι εντυπώσεις ποικίλλουν, ο προβληματισμός διαχέεται σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, οι αντιδράσεις πολλαπλασιάζονται και η αγανάκτηση εντείνεται.

Πολλοί ενοχλούνται από τον τρόπο λειτουργίας ενός αυταρχικού καθεστώτος, που μπορεί να θυσιάσει τα πάντα προκειμένου να αποκτήσει ευρύτερα ερείσματα στον λαό, να καπηλευτεί θρησκευτικές αρχές, να προβεί σε ιερόσυλες πράξεις και να αγνοήσει παγκόσμιες πολιτιστικές αξίες.

Ένας παρανοϊκός ηγέτης δεν έχει ηθικές αναστολές, δεν διαπνέεται από δημοκρατικές αρχές, δεν σέβεται τα δικαιώματα των άλλων και προσπαθεί να επιβληθεί προβάλλοντας την ισχύ των όπλων. Στην πραγματικότητα νιώθει αδύναμος, απειλούμενος να βρεθεί υπό κατάρρευση και ακατάλληλος να λειτουργήσει στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Ό,τι κι αν κάνουν η Αγιά Σοφιά δεν πρόκειται να χάσει τον συμβολισμό της ως μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού και διαθρησκευτικής ενότητας. Οι γείτονές μας δεν μπορούν να οικειοποιηθούν με κανέναν τρόπο

την αρχιτεκτονική μεγαλοφυΐα των κτητόρων της. Το μνημείο είναι δημιούργημα της βυζαντινής τέχνης και της ελληνικής παρακαταθήκης.

Όποιοι δεν μπορούν να δημιουργήσουν έργα ανάλογης αξίας και επιρροής προσπαθούν με μπερντέδες να καλύψουν την γύμνια τους και την άκρατη αλαζονεία τους.

TAGS