14 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι

Δημοσιεύτηκε στις 01/09/2020    

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία όπως ανακοίνωσε επίσημα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Η υπουργός Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τον πλήρη σχεδιασμό για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, τόσο όσα έχουν ήδη γίνει όσο και εκείνα που προβλέπονται να ισχύουν στη διάρκεια του σχολικού έτους, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι δυναμική και τα μέτρα θα επανεξετάζονται ανάλογα με τα δεδομένα που θα υπάρχουν κάθε φορά, είτε σε εθνικό είτε σε τοπικό επίπεδο.  Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική (υπάρχουν εξαιρέσεις που αφορούν την κατάσταση της υγείας των μαθητών), ενώ ειδικές προβλέψεις υπάρχουν για τις απουσίες και πότε αυτές δεν θα προσμετρούνται, εκδρομές δεν θα γίνουν φέτος και οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία θα γίνονται ανά σχολικό τμήμα.  Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε από την πλευρά του ότι ήδη έχουν γίνει προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας με πλήρες, αλλά και με μειωμένο ωράριο, ενώ η αυτοδιοίκηση  έχει χρηματοδοτηθεί, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

 

Στη συνέντευξη τύπου ήταν  επίσης παρόντες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμοξιολογίας του ΕΚΠΑ: Βάνα Παπαευαγγέλου.

 

Η κυρία Κεραμέως έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και την προετοιμασία που έχει γίνει για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και σημείωσε ότι αν χρειασθεί θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα ή πιο ελαστικά.

 

Οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα, δεν θα γίνονται εκδρομές, ενώ οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία θα γίνονται ανά τμήμα. Προβλέπονται συστηματικοί καθαρισμοί και απολυμάνσεις, κάθε μαθητής δημοτικού θα έχει δωρεάν ένα ατομικό παγούρι (δωρεά του Ιδρύματος Λασκαρίδη). Όπως είπε η υπουργός Παιδείας, από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας εξαιρούνται παιδιά με ειδικά προβλήματα υγείας - στα ειδικά σχολεία μάσκες θα χρησιμοποιούνται εφόσον είναι εφικτό. Οι απουσίες εφόσον ο μαθητής ή κάποιος στο περιβάλλον του νοσεί από κορωνοϊό δεν θα προσμετρούνται.
Σε περίπτωση κρούσματος θα κλείνει η τάξη και θα ακολουθείται το πρωτοκόλο ενώ τα μαθήματα θα συνεχίσουν με τηλεπαίδευση.

 

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πιο νωρίς και απλοποίηση διαδικασιών ώστε οι εκπαιδευτικοί να αναλαμβάνουν υπηρεσία εντός σχολείου, η παράδοση βιβλίων στην ώρα τους, 4.500 μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή και νέους προσωρινούς πίνακες - βάση για τους 10.000 διορισμούς που βγαίνουν προς ολοκλήρωση.

 

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται:

 • Η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά και στα μέσα μεταφοράς.
 • Δωρεάν χρήση μάσκας στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.
 • Θα δίνονται οδηγίες σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
 • Θα δοθούν αντισηπτικά και θα γίνονται σχολαστικοί καθαρισμοί
 • Προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ
 • Διαφορετικά διαλλείματα
 • Προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων
 • Μαθητικοί Διαγωνισμοί με χρήση μάσκας και όχι εκδρομές και συνέδρια
 • Όχι σχολικά πρωταθλήματα
 • Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται με σταθερές ομάδες εργασίας
 • Ενίσυχηση ολοήμερου σχολείου με στόχο την προστασία του ευάλωτου πληθυσμού
 • Αν νοσεί ο μαθητής δεν θα προσμετράται η απουσία ή αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου θα κάνει εξ αποστάσεως μαθήματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Πρώτο Θέμα

TAGS