«Είμαι αισιόδοξη πως όλοι μαζί ο καθένας με την ατομική του ευθύνη και κατά επέκταση κοινωνική ευθύνη θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία»- Μια συνέντευξη με την Διοικήτρια του Νοσοκομείου Χίου

Δημοσιεύτηκε στις 04/09/2020    

Θεωρείτε πως το Νοσοκομείο ήταν και είναι καλά   προετοιμασμένο για το δεύτερο κύμα της πανδημίας;

 

Έχει γίνει μια απίστευτη δουλειά από όλους μας Υπουργείο Υγείας, 2 ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου , Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη στήριξη του Αντιπερειφερειάρχη κ. Μπουγδάνο Παντελή , του Αντιπεριφερειάρχη  Υγείας κ Βρουλή Παντελή μαζί και με τους ευεργέτες δωρητές με την κύρια έναρξη των δωρεών να την κάνει ο Μητροπολίτης μας και σε μικρό χρονικό διάστημα να εντάξουμε στο δυναμικό των κλινών μας άλλες 4 κλίνες ειδικές και αποκλειστικά για την περίθαλψη ασθενών που νοσούν με covid 19.  Οι προσπάθειες επίσης εντείνονται για την άρτια εξασφάλιση και αναβάθμιση της ΜΕΘ ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την πλήρη ανάπτυξη 7 κλινών που μάλιστα οι δύο από αυτές θα είναι αποκλειστικά για νοσήματα σαν αυτό του covid 19.Η θωράκιση του Νοσοκομείου μας είναι γεγονός όπως είναι γεγονός και η άρτια εκπαίδευση του προσωπικού μας για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας και τον περιορισμό της. Γίνονται επίσης προσπάθειες και τώρα να ενισχυθούν και άλλες κλίνες που θα νοσηλεύουν περιστατικά covid 19 με αρνητική πίεση.

Τι σας φοβίζει περισσότερο με το δεύτερο κύμα;

 

Όταν κάποιος γνωρίζει τον εχθρό του ουσιαστικά δεν φοβάται. Η αλήθεια είναι πως ο επίκαιρος ιός που μαστίζει την ανθρωπότητα είναι δύσκολος αντίπαλος.  Πιστεύω πως εάν όλοι τηρήσουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας θα περιορίσουμε το φαινόμενο της διασποράς και κυρίως θα προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες. Είμαι αισιόδοξη πως όλοι μαζί ο καθένας με την ατομική του ευθύνη και κατά επέκταση κοινωνική ευθύνη θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.  Θα παρέχουμε άρτια νοσηλευτική περίθαλψη και θα διαχειριστούμε τα περιστατικά κατά πράξη και περίπτωση.

 

Γιατί στη Χίο ήρθε μοριακός αναλυτής την περίοδο αυτή; Το επιβάλλουν τα νέα δεδομένα;

Επιθυμία μας ήταν να έρθει ο μοριακός αναλυτής από την αρχή έγιναν πολλές προσπάθειες αλλά δεν υπήρχαν διαθέσιμα στο εμπόριο.  Τελικά καταφέραμε στο δεύτερο κύμα με ενέργειες και συνεργασία του Δήμαρχου κ. Κάρματζη να εξασφαλίσουμε την άμεση διάγνωση των τεστ σε ένα ορισμένο αριθμό ύποπτων κρουσμάτων που αφορούν περισσότερο την διαχείριση των περιστατικών που κυρίως θα νοσηλευτούν ή νοσηλεύονται. Έτσι λοιπόν με το θάλαμο νηματικής ροής που προστατεύει το περιβάλλον και τους εργαζομένους από το μολυσματικό υλικό ( δωρεά και αυτό του Δήμου) εξασφαλίσαμε την πλήρη λειτουργία του. Σημαντικό όμως είναι πως το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν περιορίζεται μόνο στη διάγνωση του covid 19 αλλά σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να γίνεται έλεγχος φυματίωσης, γρίπη τύπου Α ,Β, ενδονοσοκομειακών  λοιμώξεων και γυναικολογικών. Φυσικά και επιβάλλεται ο μοριακός αναλυτής και ταυτόχρονα αναβαθμίζει την παρεχόμενη υπηρεσία υγείας και στο στάδιο της πρόληψης.

 

 

Σε περίπτωση που αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα κρούσματα υπάρχει κάποιο σχέδιο Β’ ; Εάν ναι τι προβλέπεται;

 

Το επιχειρησιακό σχέδιο είναι έτοιμο και επικαιροποιείται πάντα με τις υποδείξεις της αρμόδια επιτροπής λοιμώξεων λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους και πάντα στηριζόμενες στις απόλυτες οδηγίες του ΕΟΔΥ.

 

Σχετικά με το Νοσοκομείο της Χίου θεωρείτε ότι είναι πλήρως εξοπλισμένο με εργατικό δυναμικό;

 

Το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί με προσωπικό περίπου 32 άτομα  νοσηλευτές κυρίως και άλλες ειδικότητες.  Περιμένουμε όμως και άλλο προσωπικό για να επανδρώσουμε τμήματα.

 

Τι συστήνετε τους πολίτες για να λειτουργήσει καλύτερα το Δημόσιο Νοσοκομείο ;

 

Οι πολίτες μας θα πρέπει να υπακούουν με μέγιστη ευλάβεια στα μέτρα που επιβάλει η πολιτεία και οι επιστήμονες. Το Νοσοκομείο θα πρέπει  να αποτελεί για όλους μας και ειδικά για εμάς που το Σκυλίτσειο είναι ο μοναδικός μεγάλος φορέας υγείας του νησιού μας το πυλώνα της πρόληψης της υγείας και της αποκατάστασης. Αυτή τη δύσκολη περίοδο δε χρειάζεται να κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις στους διάφορους χώρους του  Νοσοκομείο μας πρέπει να τηρηθεί ευλαβικά η απαγόρευση του επισκεπτηρίου και η επικοινωνία με τους γιατρούς , η επιμελής τήρηση των ωρών των ραντεβού στα τακτικά ιατρεία. Μέσα απ όλα αυτά η αγάπη και η προστασία της οικογένειας μας  των ευπαθών ομάδων να είναι πρώτιστο μέλημα στη σκέψη μας. Στη Χίο μας και για το Νοσοκομείο μας ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά όλων μας Μητρόπολης , Τοπικών Φορέων, Υπουργείου Υγείας, 2 ΔΥΠΕ , και των εργαζομένων που δίνουν τον αγώνα τους στη πρώτη γραμμή.

Η χρήση μάσκας το καλό πλύσιμο των χεριών και οι κοινωνικές αποστάσεις πρέπει να αποτελέσουν τώρα και για πάντα  οι αντιλήψεις μας για την περιφρούρηση της υγείας μας .

Δάφνη Γεωργιοπούλου

 

 

TAGS