Μπροστά το Νοσοκομείο της Χίου με τον νέο μοριακό αναλυτή

Δημοσιεύτηκε στις 07/09/2020    

Ο μοριακός αναλυτής GeneXpert που έχει εγκατασταθεί στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Γενικού νοσοκομείου Χίου είναι εγκεκριμένος στην Αμερική (FDA) και στην Ευρώπη (CE-IVD) και μπορεί να τρέξει  πλήρως αυτοματοποιημένες μοριακές εξετάσεις (RealTime PCR) σε ελάχιστο χρόνο που δεν ξεπερνά ανάλογα με την εξέταση τις 2 ώρες.

Βασικό πλεονέκτημα του GeneXpert είναι η απλότητα στην χρήση του και η εκμηδένιση της πιθανότητας να υπάρξει επιμόλυνση σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας που είναι και το κύριο μειονέκτημα των κλασσικών μοριακών αναλυτών.

Με την εισαγωγή του αναλυτή στο νοσοκομείο παρέχεται η δυνατότητα εξαγωγής αποτελεσμάτων αυθημερόν  με την αξιοπιστία που χαρακτηρίζει τις μοριακές τεχνικές.

Ο αναλυτής έχει την δυνατότητα να τρέχει έως 48 τέστ το εικοσιτετράωρο.

Στο panel του GeneXpert περιλαμβάνονται εξετάσεις των οποίων τα αποτελέσματα μπορούν να συνεισφέρουν  άμεσα στην πρόληψη και τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και ταυτόχρονα με την ταχύτητα έκδοσης του αποτελέσματος να βοηθήσουν τον κλινικό γιατρό στη χορήγηση έγκαιρης και στοχευμένης θεραπείας.

Μεταξύ άλλων στον μοριακό αναλυτή GeneXpert μπορούν να διενεργηθούν οι ακόλουθες εξετάσεις:

 

  1. Ανίχνευση του νέου κορωνοϊού σε 45 λεπτά
  1. Ανίχνευση και ιϊκό φορτίο Ηπατίτιδας Β, Ηπατίτιδας C και HIV στο αίμα
  2. Ταυτόχρονη ανίχνευση και διαφοροποίηση ιού Γρίπης τύπου Α και Β και Αναπνευστικού Συγκυτιακού Ιού (RSV) σε δείγμα από μύτη και φάρυγγα.
  3. Ανίχνευση στελεχών Ιού Ανθρώπινων Θηλωμάτων υψηλού κινδύνου για κακοήθεια σε δείγμα τραχήλου μήτρας (HPV high risk DNA test)
  4. Ανίχνευση λοιμώξεων γεννητικού συστήματος από Χλαμύδια τραχώματος και Γονόκοκκο σε άνδρες και γυναίκες
  5. Ανίχνευση των κύριων μεταλλάξεων κληρονομικής θρομβοφιλίας στο αίμα (FV Leiden, FII G20210A)
  6. Ποσοτική μέτρηση αντιγράφων του γονιδίου BCR-ABL για παρακολούθηση ασθενών με χρόνια μυελογενή λευχαιμία(CML)

TAGS