Η Φωτογραφική Λέσχη Χίου, ένα μικρό διαμάντι για το νησί της Χίου

Δημοσιεύτηκε στις 15/09/2020    

Η φωτογραφία πάντα θα συναρπάζει και πόσω μάλλον σε ένα νησί που τόσο οι άνθρωποι όσο και  τα τοπία αποτελούν μια ιδανική αφορμή. Στη Χίο υπάρχει η Φωτογραφική Λέσχη η οποία έχει δυνατή παρουσία στον χώρο του πολιτισμού. Ο κ. Γιάννης Βούλγαρης είναι ο πλέον ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας μιλήσει για τη Φωτογραφική Λέσχη:

-Πώς ξεκίνησε  η δημιουργία της Φωτογραφικής Λέσχης και με ποια αφορμή;

Η Φωτογραφική Λέσχη ξεκίνησε από μια παρέα 5-6 ανθρώπων, φίλων,  που τους ένωσε η κοινή αγάπη για τη φωτογραφία  και εξελίχθηκε σε έναν ευρύτερο κύκλο ανθρώπων που ξεπερνά τα 100 άτομα, ενώ τα μαθήματα της Λέσχης έχουν παρακολουθήσει πάνω από 250 άτομα.

 

-Πού στεγάζεται και γιατί επιλέξατε αυτό το μέρος;

Τον τελευταίο χρόνο  η ΦΛΧ  μετακόμισε σε χώρο αποκλειστικά δικό της, στο κέντρο της πόλης, σε  πάροδο της οδού Στεφάνου Τσουρή, όπου υπάρχει πλέον η δυνατότητα για την άνετη φιλοξενία των μελών και μαθητών, καθώς και τη στήριξη εκδηλώσεων, όπως ομαδικών εκθέσεων, παρουσίαση φωτογραφικών λευκωμάτων κ. λπ.

 

-Υπήρχουν άτομα που ενδιαφέρονταν  για τη Φωτογραφική Λέσχη;

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι  χρησιμοποιούν ως μέσο έκφρασης τη φωτογραφία, οπότε μέσω  φωτογραφικών σεμιναρίων ,  μαθημάτων (10ος χρόνος φέτος), συζητήσεων, φωτογραφικών εξορμήσεων, η ομάδα έχει αποκτήσει πολλά μέλη- κάτι που πιθανόν δεν περιμέναμε, 12 χρόνια πριν.

 

-Ως Φωτογραφική Λέσχη τι ακριβώς διοργανώνετε;

Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη φωτογραφία, μαθήματα ,εκθέσεις, συναντήσεις και σεμινάρια με καταξιωμένους φωτογράφους, δράσεις με παιδιά  καθώς και με φορείς του νησιού, όπως είναι ο Δήμος Χίου , το Μουσείο Μαστίχας, το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και άλλες πολιτιστικές ομάδες του νησιού.

 

-Σχετικά με τη φωτογραφία: ποια είναι η δύναμή της ;

Κάποιος γνωστός φωτογράφος είχε πει ότι “όποιος δε γνωρίζει τη φωτογραφική γλώσσα, θα είναι ο αναλφάβητος του αιώνα”..., αυτό νομίζω ότι περιγράφει  τη δύναμή της.

 

-Ποια είναι το κριτήριο για μια “καλή” φωτογραφία; Υπάρχει;

Υπάρχουν πολλοί κανόνες γύρω από την «καλή» φωτογραφία, αλλά μόνο το εκπαιδευμένο μάτι  και ο φωτογράφος που έχει μελετήσει,  μπορεί να δει και να καταλάβει μια “καλή” φωτογραφία.

 

-Τα μέλη της Λέσχης σας προβάλλουν τα έργα τους; Αν ναι, πού;

Μέσω των κοινωνικών δικτύων  αλλά και μέσα από εκθέσεις, έντυπα και άλλες δράσεις.

 

-Τι συμβουλεύετε  έναν “πρωτάρη” στη φωτογραφία;

Να παρατηρεί γύρω του τον κόσμο και θα δει «κάδρα» που δεν τα είχε φανταστεί...

 

-Αν κάποιος δεν έχει ασχοληθεί με τη φωτογραφία μπορεί να μπει στη Λέσχη;

Κυρίως αυτοί, που δεν έχουν ασχοληθεί με την φωτογραφία  έρχονται, πρώτα για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα  και μετά για να μείνουν στην παρέα της ΦΛΧ.

 

-Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συμμετάσχει κανείς στα εργαστήρια;

Αγάπη για τη φωτογραφία  και όρεξη να μάθει και να εξερευνήσει την υπέροχη τέχνη της.

 

-Περίπου τι μπορεί να μάθει κανείς μέσα από τα εργαστήρια;

Το σκεπτικό των 25 περίπου συναντήσεων είναι να εισάγει τον εκπαιδευόμενο  στα τεχνικά θέματα της φωτογραφικής τέχνης , αλλά παράλληλα και στο αισθητικό κομμάτι της φωτογραφίας  που είναι εξίσου σημαντικό.

 

-Κάθε πότε είναι οι συναντήσεις σας;

Κάθε Τετάρτη βράδυ  7-8 είναι το μάθημα και 8-9 ακολουθεί  η συνάντηση των μελών. Βέβαια κάνουμε και  κυριακάτικες φωτογραφικές βόλτες για πρακτική εξάσκηση.

 

-Τι εξοπλισμό χρειάζεται κανείς για να ξεκινήσει να ασχολείται με τη φωτογραφία;

Στην αρχή τα μάτια του, μετά αν δει ότι υπάρχει όρεξη για να προχωρήσει στη φωτογραφία,  μπορεί πιθανόν με το κινητό του και μετά με μια φωτογραφική μηχανή.

 

Δάφνη Γεωργιοπούλου

 

TAGS