Περί Χώρων- Ζωγραφική σειρά τοπίων από τον Ιάκωβο Μονιούδη – Μια έκθεση στο Blender

Δημοσιεύτηκε στις 29/09/2020    

Η έκθεση του κ. Ιάκωβου στο Blender ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη και έχει ως θέμα την αναζήτηση μιας ποιητικής ένταξης στο τοπίο. Ο κ. Ιάκωβος εμπνευσμένος από βίλες αποφάσισε να τις αναπαραγάγει δίνοντας τους μια ποιητική διάσταση. Βασική προϋπόθεση είναι να κατανοήσει κανείς τι είναι το τοπίο; Σύμφωνα με τον δημιουργό «πρόκειται για ένα τοπίο πίστη, είναι μια τεκμηρίωση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να αυξήσει την ταυτότητα της διαδρομής προσκυνήματος και να προσθέσει νοήματα που φτάνουν πολύ πέρα από τα θρησκευτικά». Η ανησυχία του καλλιτέχνη και η σπίθα για δημιουργία στα μάτια του είναι εμφανής. Ο ίδιος έντονα επηρεασμένος από την αρχιτεκτονική, την μοντέρνα τέχνη αλλά και τη φιλοσοφία δημιουργεί τον δικό του κόσμο που αν μου επιτρέπει φυσικά τον βρίσκω αληθινά ευαίσθητο. Μερικές από αυτές τις βίλες υπήρξαν και σε μερικές έγιναν ξέφρενα πάρτι προέρχονται από μια εποχή όπου ο κόσμος όντως διασκέδαζε. Τεχνικά ο κ. Ιάκωβος πρόσθεσε χρώμα κάτι που όπως μου ομολογεί τον φόβιζε αλλά τελικά το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Η αναπαραγωγή της εικόνας σύμφωνα με τον ίδιο «δεν αποτελεί πιστή απεικόνιση αλλά μια προσπάθεια να εντάξει τα έργα σε μια άλλη διάσταση: ποιητική». Ποιο είναι το νόημα που κρύβεται πίσω από όλα αυτά τα έργα; Το νόημα που προσπαθεί να περάσει ως δημιουργός είναι να προσπαθήσουμε να μείνουμε αμέτοχοι. Σε μια εποχή όπου όλοι επιβάλλεται σχεδόν να μετέχουμε η απόσταση μπορεί να είναι και σωτήρια. Η απόσταση αυτή δημιουργεί και τις απαραίτητες συνθήκες για παρατήρηση αλλά και ουσιαστικό προβληματισμό.

Η carte postal στο γραφείο μου περιγράφει ακριβώς τι θέλει να πει ο δημιουργός Ιάκωβος Μονιούδης:  «Το τοπίο μέσα από το μεταφορικό μέσο όπως αναφέρει ο Jean Baudrillard είναι ένα κινηματογραφικό πλάνο. Αρέσκεται σε περιπάτους εντοπίζοντας το χρώμα και το φως της στιγμής. Προσθέτει και αφαιρεί. Κατοικεί την απουσία.»

Πράγματι, έργα όπως εκείνα του κ. Ιάκωβου ζωντανεύουν με το κοινό που τα παρατηρεί, το κοινό που ξέρει όμως να αναγνωρίζει την εσωστρέφεια του ως δύναμη.

Η έκθεση βρίσκεται στο Blender ενώ τα έργα του κ. Ιάκωβου μπορείτε να τα απολαύσετε κάτω από το ιδανικό φως Χωρέμη Γεωργίου 7, Χίος.

Για περισσότερες πληροφορίες τα στοιχεία του Ιάκωβου Μονιούδη:

Facebook Page: Ιάκωβος Μονιούδης

Instagram Page: _artdesk_

Δάφνη Γεωργιοπούλου

 

 

TAGS