Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατούν τα καταστήματα εμπορίου και εστίασης

Δημοσιεύτηκε στις 16/10/2020    

Περπατώντας στην Απλωταριά μια βροχερή Πέμπτη αντίκρισα αρκετούς εμπόρους να στέκονται μπροστά στην πόρτα και να αναμένουν να έρθει κόσμος.

Μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, το lockdown δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μεγάλες αλυσίδες αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες. Εκτός από τους εμπόρους και οι επιχειρήσεις εστίασης αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα. Τα πάγια έξοδα τρέχουν,  ενώ κανείς δεν είχε προβλέψει πως μια πανδημία θα έφτανε μέχρι το μικρό νησί μας, τη Χίο. Η Χίος έχει κατορθώσει ως νησί να εξασφαλίζει έσοδα όχι μόνο από τον τουρισμό. Η Χίος ζει από τους ντόπιους. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε  θα συνεχίζει;

Παρά το δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας πλέον το αγαπημένο μας στέκι άνοιξε. Όλα όμως είναι διαφορετικά. Οι μάσκες και τα αντισηπτικά βρίσκονται παντού. Οι πελάτες έχουν μειωθεί, ενώ η αγωνία για το αύριο παραμένει έντονη στα μάτια όλων. Αυτή η νέα συνθήκη ήρθε για να μείνει. Πώς το βιώνουν τα μαγαζιά;

Μετά τη λήξη της πανδημίας το κράτος παρείχε ένα πακέτο βοήθειας ειδικού σκοπού. Τα χρήματα που δόθηκαν από το κράτος σε καμία περίπτωση δεν ήταν αρκετά. Η Βάσια Ζαφείρη που έχει ένα μαγαζί με ρούχα μού περιέγραψε και τον τρόπο που έγινε: «Τα χρήματα φυσικά και δεν ήταν αρκετά. Ευτυχώς βοηθήθηκαν οι εργαζόμενοι. Για εμένα, που είναι δικό μου το μαγαζί, για κάποιους μήνες πλήρωνα το 60% του ενοικίου μου. Το κράτος προσπάθησε να μας βοηθήσει αλλά μας ανάγκασε να το δηλώσουμε, να το τυπώσουμε και να το κολλήσουμε στις πόρτες μας…»

Η αναγκαστική δημοσιοποίηση δεν βρίσκει σύμφωνη αρκετούς. Το κράτος όφειλε να δείξει αυτή τη συμπαράσταση διότι ούτως ή  άλλως έχει ανάγκη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στη δουλειά υπάρχει πρόβλημα; «Πράγματι ναι, υπάρχει αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο ακούγεται. Πιστεύω με ψυχραιμία και λογική όλα θα μετριαστούν. Για εμάς έχει σημασία να υπάρχει σύνεση και να τηρούνται όλα τα μέτρα».

Ο κόσμος που έρχεται στα μαγαζιά δεν είναι ίδιος. Σύμφωνα με την  κ. Βάσια «οι λιγότεροι από τους μισούς είναι πολύ τρομαγμένοι και οι υπόλοιποι κάνουν ό,τι κάνουν, επειδή φοβούνται το πρόστιμο». Δυστυχώς δεν υπάρχει συνείδηση. Ένα δεύτερο lockdown φοβίζει την ίδια; «ένα δεύτερο lockdown θα είναι τσάκισμα».

Σύμφωνα με την  πρόεδρο του Εμπορικού  Συλλόγου,  κ. Βικτωρία Αμπαζή,  με την πανδημία άνθισε το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αναλυτικά- όπως δήλωσε και η  ίδια- «για αυτόν τον λόγο δημιουργήσαμε και μια αφίσα ‘’ψωνίζω χιώτικα’’».

Η πανδημία ξεκίνησε πριν την ανοιξιάτικη σεζόν με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πολλοί γάμοι και βαφτίσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί  όχι μόνο το ένδυμα και το υπόδημα. «Η αγορά είναι μια αλυσίδα- αν σπάσει ένας κρίκος,  σπάει ολόκληρη».

Σχετικά με το πακέτο βοήθειας που έλαβαν αναφέρει: «Η επιδότηση ήταν ένας τρόπος να βοηθήσει το κράτος. Όμως ξεκίνησε η επιστρεπτέα προκαταβολή και στην πραγματικότητα οφείλουμε να επιστρέψουμε και μάλιστα με τόκο. Στους αυτοαπασχολούμενους έδωσε 2.000  ευρώ και στις επιχειρήσεις που έχουν 4 άτομα έδωσε μέχρι 4.000 ευρώ. Εμείς που τα πήραμε οφείλουμε να τα επιστρέψουμε στο κράτος».

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η διευθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου. Σύμφωνα με την Βικτωρία Αμπαζή: «Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και η διευθέτηση του ζητήματος έχει παγώσει. Δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το 2020 για τις επιχειρήσεις ακόμη… ήταν μια μεγάλη ανακούφιση, γιατί αρκετοί έπαιρναν χρήματα πίσω. Για τα νησιά ήταν κάτι πάρα πολύ καλό. Οι απαντήσεις που παίρνουμε σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ότι έχει πρόβλημα η πλατφόρμα. Ελπίζω να μην καταργηθεί».

 

Οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες. Όπως όλοι, έτσι και οι έμποροι, υιοθέτησαν συνήθειες όπως την αποστείρωση των ρούχων με ειδικά μηχανήματα και αντισηπτικά στην είσοδο. Πολλές παραγγελίες  εμπορευμάτων που είχαν γίνει πριν το κλείσιμο αναγκάστηκαν να τα πουλήσουν αργότερα σε μισή τιμή γιατί ήταν περασμένης  σεζόν. Έτσι καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι να αγοράζουμε προϊόντα από τη Χίο.

Στην προκυμαία συνάντησα έναν από τους ιδιοκτήτες ενός καφέ-μπαρ στο λιμάνι της Χίου. Ο Πέτρος Κολοκυθιάς θυμάται την περίοδο του lockdown: «Ήμασταν όλοι απροετοίμαστοι, ήρθε κάπως απότομα. Ξεκινήσαμε για να κλείσουμε για 15 μέρες και μείναμε κλειστοί δυο μήνες» . Με διαβεβαιώνει πως το κράτος βοήθησε αρκετά: «Το πρόβλημά μας ήταν οι υπάλληλοι. Τα χρήματα που δόθηκαν στο προσωπικό ήταν πολύ σημαντική βοήθεια. Το κράτος μερίμνησε αλλά δεν ήταν δίκαιο για όλους. Θεωρώ ότι τα ποσά δεν αντιστοιχούσαν το ίδιο σε όλους. Στην αρχή ήταν 800 ευρώ και μετά 535 ευρώ. Υπήρχαν υπάλληλοι που έπαιρναν λιγότερα χρήματα μηνιαίως και τελικά πήραν παραπάνω. Εκεί μόνο θεωρώ ότι έσφαλε το κράτος». Η περίοδος αυτή είναι αρκετά δύσκολη και όπως όλοι έτσι και ο κ. Πέτρος θεωρεί πως ένα δεύτερο lockdown θα είναι πολύ δύσκολο.

Η εστίαση ίσως έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Με την ανακοίνωση των νέων μέτρων που θέλουν τις επιχειρήσεις να κλείνουν στις 00:30 η κατάσταση αρχίζει να δυσκολεύει. Σύμφωνα με τον κ. Βεζέρη, Πρόεδρο  του Συλλόγου των Καταστηματαρχών Εστίασης Χίου,  η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας τα καταστήματα οφείλουν να κλείνουν  στις 00:30,  πράγμα που δεν βρίσκει σύμφωνο τον ίδιο καθώς, όπως αναφέρει: «υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν απολύσεις και πτώση του τζίρου». Για να αλλάξει η δεδομένη απόφαση οι καταστηματάρχες σε Λέσβο, Χίου και Σάμο έστειλαν την επιστολή τους στους αρμόδιους  υπουργούς ζητώντας αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου να βρεθεί μια εναλλακτική λύση σχετικά με το κλείσιμο των καταστημάτων στις 00:30. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε και ο ίδιος: «πιέζουμε την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια να πάρουμε ή μια παράταση στο ωράριο ή να πάρουμε κάποια μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τα καταστήματα… Τα νέα μέτρα θα πάνε την οικονομία πίσω».

Ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος για όλους και η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα για την προστασία και των καταστηματαρχών οι οποίοι βοηθούν την τοπική οικονομία. Το κλίμα δείχνει πως αυτή ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σκοινί όπου ανά πάσα στιγμή η επιβολή ενός νέου μέτρου μπορεί να καθορίσει και την τελική  πτώση…

 

Δάφνη Γεωργιοπούλου

TAGS