Ανάπλαση και ποινικές ευθύνες

Δημοσιεύτηκε στις 20/11/2020    

του Λεωνίδα Ζ. Κωστάλα

Σαν σινεμά εικονικής πραγματικότητος απο το μέλλον, απολαμβάνω την σκηνή της τελετής εγκαινίων του «μεγαλεπιβόλου έργου»: Ανάπλαση Δημοτικού Κήπου.

Δίπλα στον κουστουμαρισμένο Δήμαρχο με την βαρειά γραβάτα, ο ... εμπνευστής του «έργου» τέως Δήμαρχος διπλά και τριπλά σταυροκοπούμενος, με δάκρυα στα μάτια αμφότεροι, παραδίδουν στους αλαλάζοντες απο ενθουσιασμό δημότες, ένα έργο το οποίον θα τονώσει την οικονομία της Χίου, θα προσελκύσει εσμούς τουριστών, θα καταστήσει ευτυχεστέρους και υγιεστέρους τους  απανταχού Χιώτες...

Μην λησμονείτε, ότι θα είμαστε κοντά στις επόμενες δημοτικές εκλογές...

Το έργο είναι πιθανόν να μην έχει ολοκληρωθεί... αλλά δεν βλάπτουν τα πρόωρα εγκαίνια!!

Βεβαίως μπορεί κάποιος να θέσει το ερώτημα: Λεφτά μέχρι τότε θα υπάρχουν;  Έχομε σκεφθεί ποιά θα είναι η οικονομική κατάσταση της Ευρωπαικής Ενώσεως και της Ελλάδος;  ¨Εχομε συνειδητοποιήσει ποιά θα είναι η εικόνα της οικονομίας και της κοινωνίας, όταν στο τέλος του καλοκαιριού του 21, πιθανόν να έχει νικηθεί ο covid; ‘Εστω όμως οτι όλα θα πάνε καλώς και... λεφτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Ποιά είναι η αναγκαιότητα των συγκεκριμένων έργων γύρω από τον Κήπο (ως τμήμα του όλου έργου), τα οποία αφορούν στην αλλαγή κυκλοφορίας των οχημάτων και των χώρων σταυθμεύσεως;  Πώς θα καλυτερεύσει η ροή των οχημάτων; Πώς θα γίνει ευκολότερη η πρόσβαση στην πόλη; Πώς θα οφεληθούν οι περιπατητές και οι... πελάτες των καταστημάτων;  Ποια επιστημονική λογική υπαγορεύει τον ευνουχισμό του μόνου μεγάλου κυκλικού συγκοινωνιακού κόμβου της πόλεως;

Η άποψη μου επί του θέματος:  Είναι τεράστιο λάθος.  Θα ταλαιπωρηθούν πεζοί (ιδιαιτέρως ηλικιωμενοι και μητέρες), αυτοκίνητα και φορτηγά,  θα κινδυνεύσει με μαρασμό το υπάρχον εμπορικό κέντρο μαζί με την υπάρχουσα σε αυτό συγκροτημένη οικονομική δραστηριότητα.

Δύο τινά θα συμβούν:   Ή θα μετακινηθεί βιαίως το οικονομικό και εμπορικό κέντρο  ή θα χαρακτηρισθεί το συγκεκριμένο κομμάτι του έργου επιβλαβές άρα και άχρηστο και θα αρχίσει η καθαίρεση των όσων έχουν κατασκευαστεί.

Για την πρώτη περίπτωση, πρέπει από τώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμεθα ποιο θα είναι το νέο κέντρο και ποιοι θα επωφεληθουν από αυτό!!!

Στην δευτέρα περίπτωση   θα πρέπει χωρίς δισταγμό να καταλογισθούν ευθύνες. Πολιτικές; Δεν με ενδιαφέρουν τα... mea culpa. Ομιλώ για ποινικές ευθύνες:  για  κατασπατάληση δημοσίου (κοινοτικού) χρήματος! Με ή ανευ προθέσεως. Διότι άν η μετακίνηση του εμπορικού και οικονομικού κέντρου γίνεται από πρόθεση και σχεδιασμό... τότε τα πράγματα είναι πολυπλοκώτερα...

Όμως οι μεγάλοι ηγέτες δεν πτοούνται με τέτοιες προειδοποιήσεις απο αμόρφωτους και ταπεινούς πολίτες! Συνεχίζουν την θεάρεστη προσφορά τους (προς θεού δεν τους κατηγορώ για επαγγελματίες πολιτικούς...) και μένουν στην ιστορία ως τιμητές των μεγάλων και των μεγαλείων!!!

18 Νοεμβρίου 2020

«διότι δεν συνεμορφωθην προς τας υποδειξεις...»

Έχουν περάσει 47 χρόνια από τότε...

 

TAGS