Η Χορωδία Χίος Λύρικα τιμάει την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Δημοσιεύτηκε στις 23/04/2021    

Η νεοσύστατη Χορωδία Χίος Λύρικα συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία έχει ορισθεί την 18η Απριλίου από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOSMOS), με την Βιντεοσκόπηση των Ύμνων του Πάσχα η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, την Ιερά Νέα Μονή Χίου.

Είναι η πρώτη φορά που μέσα σε αυτά τα σχεδόν 1000 χρόνια από την ίδρυση του Ιστορικού μοναστηριού της Νέας Μονής Χίου, θα ακουστούν τα Εγκώμια από μια Πολυφωνική  Χορωδία και αποτελεί ύστατη χαρά και τιμή για εμάς, με την πρώτη  εμφάνιση αυτού του Συνόλου, να αναδεικνύουμε το νησί μας,  την ανεκτίμητη πολιτιστική  κληρονομιά του τόπου μας και τους Ύμνους της Ορθοδοξίας σε όλη την Οικουμένη.

Την Χορωδία Χίος Λύρικα, η οποία δημιουργήθηκε σχεδόν πριν από 4 Μήνες, διευθύνει η μαέστρος κυρία  Αγγέλα Τσιμπιρλού, ιδρύτρια αυτού του νέου συνόλου, έχοντας στο πλάι της ένα ανεκτίμητο Διοικητικό Συμβούλιο.

Πρωτοβουλία στο Χορωδιακό γίγνεσθαι αποτελεί η δημιουργία ΣΠΟΤ και Ντοκιμαντέρ της Chioslyrikarts από την Χορωδία Χίος- Λύρικα, η οποία στόχο έχει  την εξοικείωση των Χορωδών με διάφορες μορφές Τέχνης. Η Φιλοσοφία και καινοτομία της Chioslyrikarts είναι να ενώνει διαφόρων  ειδών Τέχνες, να δίνει ερεθίσματα σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, να δημιουργεί νέους στόχους,  να θεραπεύει το μυαλό και την ψυχή μέσα από την ανακάλυψη των  μοναδικών μας  ικανοτήτων.

Το ΣΠΟΤ αποτελεί την περιγραφή του Ελληνικού Πάσχα και της  Άνοιξης μέσα από εικόνες της Χίου οι οποίες αναδεικνύουν τις ομορφιές του τόπου μας.

Το Ντοκιμαντέρ το οποίο θα μεταδοθεί τις  Άγιες Ημέρες του Πάσχα, έχει βιντεοσκοπηθεί στο καθολικό του Ιερού  Ναού της Νέας Μονής, παρουσιάζοντας  τα μοναδικά της ψηφιδωτά, τον μυσταγωγικό ήχο από το Τάλαντο και τον Ιερέα ο οποίος  καλεί τους πιστούς να ακούσουν τους Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος.  Η Χίος Λύρικα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά  της με τον Εθνικό  Ύμνο, ο οποίος ακούγεται μέσα στο καθολικό της  Ιεράς Μονής Χίου,  στο οποίο έχουν μαρτυρήσει μοναχοί και γυναικόπαιδα, κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας -εις μνήμη όλων αυτών-, τιμώντας παράλληλα  τα 200 χρόνια από την κήρυξη του Απελευθερωτικού αγώνα!

TAGS