Με έργα που ξεπερνούν τα 90 εκ. προχωράει ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου

Δημοσιεύτηκε στις 26/04/2021    

Με στόχο να παρουσιαστούν τα έργα που υλοποιούνται και πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο νησί, ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού κ. Γιάννη Ξενάκη, τον προϊστάμενο της Τεχνικής Διεύθυνσης κ. Λευτέρη Παπαλάνη και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού κ. Γιάννη Αμπαζή πραγματοποίησαν από κοινού ενημέρωση για την πορεία όλων των εργασιών που πραγματοποιούνται και πρόκειται να υλοποιηθούν.

 

Ο Δήμαρχος επεσήμανε την πορεία των έργων και τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή «έχει πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα από την πρώτη κιόλας στιγμή», παρουσιάζοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό της. Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι κανένα έργο δεν πρόκειται να «σκάσει» στα χέρια της δημοτική αρχής που να μην ολοκληρωθεί, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Τόνισε παράλληλα ότι έχει καταβληθεί σημαντική προσπάθεια για να μην χαθούν έργα που βρίσκονταν σε πολύ πρώιμο στάδιο ένταξης. Μίλησε επίσης και για τα μεγάλα έργα, το αεροδρόμιο, το Κόρης Φράγμα Γεφύρι, το λιμάνι και το Master Plan, αναφερόμενος στην καθοριστική συμβολή του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη.

Αναφερόμενος στο μεγάλο έργο του κήπου, που θα αλλάξει την όψη της πόλης, καθώς και στη διευθέτηση και επίλυση του ζητήματος της ανακύκλωσης, με την εξασφάλιση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, επεσήμανε ότι η Χίος θα αποτελέσει βασικό παίχτη στο ζήτημα της ανακύκλωσης για όλο το Βόρειο Αιγαίο.

Τέλος, τόνισε ότι «η Δημοτική Αρχή έχει βάλει στοίχημα, και το κερδίζει μέρα με τη μέρα. Είναι σίγουρο ότι εμείς θα αλλάξουμε τη Χίο μας, η οποία και το 2022 και το 203 θα είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο. Το κουβάρι του στρατηγικού σχεδιασμού ξετυλίγεται. Θα μείνουμε στους βράχους του Αιγαίου που μας έταξε η μοίρα. Εμείς την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο κόσμος πριν από 19 μήνες, θα δείξουμε ότι την τιμούμε, παρά τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε καθημερινά, εξαιτίας της απλής αναλογικής και του εκλογικού νόμου, έχοντας απέναντι μας μειοψηφίες, οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να κρατούν μία τσάπα και να κατεδαφίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ.»

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Μαστιχοχωρίων, κ. Γιάννης Ξενάκης αναφέρθηκε στους στόχους και στους άξονες, και συγκεκριμένα στα έργα που αφορούν τις υποδομές, την ποιότητα ζωής και την βελτίωση της, καθώς και τα έργα και τα κίνητρα που αφορούν την περιφέρεια, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να ξανά ζωντανεύουν τα χωριά. Αναφορικά με τα έργα υποδομών, όπως σημείωσε η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε αφήσει πολλά έργα, τα οποία η νέα δημοτική αρχή προσπάθησε να κρατήσει και να συνεχίσει την προσπάθεια υλοποίησής τους. Επιπλέον, τόνισε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε εγρήγορση σε ότι αφορά τα νέα μεγάλα έργα του αεροδρόμιου και του Κόρης Φράγμα Γεφύρι.

«Όλα αυτά τα έργα που βρήκαμε, αυτά που ετοιμάζουμε και αυτά που συζητάμε να εντάξουμε εμείς, είναι μέσα στο πλαίσιο του γενικότερου στρατηγικού μας σχεδιασμού που το συνδέουμε με το όραμα της Δημοτικής μας Αρχής. Πιο συγκεκριμένα, συζητάμε για το κτήριο Λαδής, για τη Δημοτική Πινακοθήκη, για την ανάπλαση της παλιάς Λαχαναγοράς, καθώς και για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Το έργο της Λάδης, μαζί με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τις αλλαγές στο κτήριο του Τελωνείου σχετίζονται άμεσα με την ανάδειξη του Κάστρου της Χίου.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξενάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι επιδιώκεται συνεχώς η συνεργασία μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας.

Τέλος, πρόσθεσε ότι ποσοστιαία η απορρόφηση που έχει ο Δήμος Χίου σε έργα είναι της τάξεως άνω του 20%, όταν η Λέσβος βρίσκεται γύρω στο 11% και η Σάμος γύρω στο 8%.

Ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Λευτέρης Παπαλάνης, αναφέρθηκε στην πορεία και στην κατάσταση των ογδόντα έργων. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι βρίσκονται σε 14 μελέτες υπό εκπόνηση και 13 έργα υπό εξέλιξη. «Παράλληλα, υπό δημοπράτηση έχουμε 2 μελέτες και 7 έργα. Αυτά είναι η Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων, η Ενεργειακή Αναβάθμιση του 4ου Δημοτικού, τα Αντιπλημμυρικά του Καλοπλύτη και των Μεστών, η Αγία Ειρήνη, η οδός Χρήστου και το έργο Συμπλήρωσης Κοινοχρήστων Χώρων στην περιοχή της Κώμης. Ενώ στη διαδικασία ετοιμασίας τευχών βρίσκονται ακόμα 4 μελέτες και 2 έργα. Τέλος, 10 έργα έχουν προταθεί και βρίσκονται υπό τη διαδικασία της ένταξης. «Υπάρχουν δυσκολίες σε κάποια, κάτι το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό. Μία από αυτές αντιμετωπίσαμε για παράδειγμα με το κτήριο του REX, για το οποίο υπήρξαν πρόσθετες παρατηρήσεις και αναβολή λήψης απόφασης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, και ως εκ τούτου χρειάζονται πρόσθετες ενέργειες από την πλευρά του Δήμου, ώστε να κατοχυρωθούν άμεσα οι άδειες και να προχωρήσει προς δημοπράτηση το έργο», σημείωσε ο κ. Παπαλάνης.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, κ. Γιάννης Αμπαζής συμπλήρωσε ότι πέρα από τα έργα που ετοιμάζει ο Δήμος Χίου για τον ίδιο, υπάρχουν παράλληλα και έργα που ετοιμάζει ο Δήμος για άλλους φορείς, όπως του Δήμου Οινουσσών, του Δήμου Ψαρών, του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου. «Την πορεία των έργων αυτών τη διαχειρίζεται ο Δήμος Χίου μέχρι την ολοκλήρωση τους. Υπάρχει λοιπόν ένα πρόσθετο βάρος που επωμίζεται ο Δήμος, και το οποίο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη», επεσήμανε ο κ. Αμπαζής. «Αυτή τη στιγμή στο Δήμο εκτελούνται έργα της τάξεως των 38 εκ. ευρώ. Δημοπρατούνται άμεσα έργα 13 εκ. ευρώ και έρχονται προς δημοπράτηση έργα 15 εκ. ευρώ. Τα έργα που έχουν ψηφιστεί από την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο και πρόκειται να ενταχθούν σύντομα υπολογίζονται γύρω στα 10.5 εκ. ευρώ. Το άθροισμα όλων των έργων που εκτελούνται και θα εκτελεστούν υπολογίζεται μέχρι σήμερα ότι αγγίζουν γύρω στα 90 εκ. ευρώ.», σημείωσε ολοκληρώνοντας ο κ. Αμπαζής.

TAGS