Επιστολή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη προς τον Υποναύαρχο (εα) Λ.Σ. Στ. Μιχαηλίδη

Δημοσιεύτηκε στις 29/04/2021    

 

Με επιστολή του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης απαντάει στην επιστολή κ. Σταύρου Μιχαηλίδη, Υποναύαρχο (εα) Λ.Σ.:
«Αξιότιμε κ. Ναύαρχε,
Σας ευχαριστώ θερμά για την επιστολή σας με ημερομηνία 27 Απριλίου 2021, αναφορικά με τη μείζονα πρόκληση της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης στην Χίο.
Κατ’ αρχήν, συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σας περί κινδύνου που δημιουργεί η «αρρωστημένη ακινησία» και περί «ανάγκης να ξεφύγουμε το συντομότερο από αυτόν τον βρόγχο», όπως χαρακτηριστικά γράφετε.
Περιγράφετε τις προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση. Είναι γεγονός ωστόσο ότι με σχέδιο και αποφασιστικότητα πετύχαμε την μείωση των ροών στη Χίο κατά 97% τον τελευταίο χρόνο, την δραστική μείωση των διαμενόντων στην ΒΙΑΛ και τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας χάρη στη λειτουργία και της δομής καραντίνας.
Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως γνωρίζετε, η χώρα μας είναι στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης για ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης & Ασύλου, το οποίο πρέπει να είναι αρωγός στις χώρες πρώτης υποδοχής. Χώρες που με το υφιστάμενο καθεστώς του Κανονισμού του Δουβλίνου, σηκώνουμε δυσανάλογο βάρος.
Η πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο Χίου συμβάλει στην βελτιστοποίηση της αντιμετώπισης της κρίσης, προς όφελος των πολιτών της Χίου.

Παραμένω πάντοτε ανοικτός στο διάλογο. Σε διάλογο ουσιαστικό, όχι σε διάλογο - τροχοπέδη για την λήψη των κρίσιμων αποφάσεων που χρειάζεται ο τόπος μας. Σας ευχαριστώ θερμά και για την πρόσκλησή σας να συγκαλέσω μια τόσο ευρεία σύσκεψη στη Χίο.
Ωστόσο, δεν είμαι πεπεισμένος ότι η συμμετοχή τόσων δεκάδων αξιόλογων συμπολιτών μας, εκτός θεσμικού πλαισίου, θα προσέφερε στην εξεύρεση λύσεων για τη Χίο μας, που είναι και το ζητούμενο.
Βεβαίως όμως, παραμένω στη διάθεσή σας και στη διάθεση όλων, αν προκύψει σχετικό ενδιαφέρον από τους προτεινόμενους.
Θερμές ευχές για καλή Ανάσταση.»

 

TAGS