Οι Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας από την «Χίος Λύρικα»

Δημοσιεύτηκε στις 29/04/2021    

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Μεγάλη Τετάρτη, η νεοσύστατη Χορωδία «Χίος - Λύρικα», η οποία δημιουργήθηκε πριν από τέσσερις περίπου μήνες. Στην συνέντευξη συμμετείχε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια, μαέστρος και ιδρύτρια της νέου αυτού συνόλου, κα Αγγέλα Τσιμπιρλού, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Ιωακείμ Ροδινός, ο σκηνοθέτης κ. Σ. Σπυράκης και ο εικονολήπτης, κ. Nelo Meci.

Όπως μας ενημέρωσαν, η νεοσύστατη Χορωδία Χίος Λύρικα συμμετείχε στην Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία έχει ορισθεί την 18η Απριλίου από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOSMOS), με την Βιντεοσκόπηση των Ύμνων του Πάσχα η οποία πραγματοποιήθηκε την ημέρα αυτή στο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, την Ιερά Νέα Μονή Χίου.

«Είναι η πρώτη φορά μέσα σε αυτά τα σχεδόν 1000 χρόνια από την ίδρυση του Ιστορικού μοναστηριού της Νέας Μονής Χίου, που θα ακουστούν τα Εγκώμια από μια Πολυφωνική  Χορωδία.», επεσήμανε η κα Τσιμπιρλού.

Tο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της βιντεοσκόπησης, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της, «Έαρ Λυρικόν και Ευλαβές», φιλοδοξεί μέσω της μουσικής να περιγράψει εικόνες χαράς από την Άνοιξη στο νησί της Χίου, οι οποίες ζωντανεύουν και αποτυπώνουν την κατάνυξη και την μυσταγωγία των Ιερών ημερών του Πάσχα και μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Σκοπός της «Χίος - Λυρικα» είναι η ανάδειξη του τόπου μέσα από την παρουσίαση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως τον ήχο των  Ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδος μέσα στον  υποβλητικό και μεγαλοπρεπές χώρο της ιεράς Νέας Μονής .

Η προβολή του ΣΠΟΤ και των Ύμνων του Πάσχα, θα προβληθούν τηλεοπτικά, καθώς και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέτοντας στο επίκεντρο το νησί της Χίου με την πλούσια πολιτισμική παράδοση και τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της.

Η κα Τσιμπιρλού δήλωσε συμπληρωματικά ότι «η Χίος Λύρικα παρόλο που είναι ένα νεοσύστατο σύνολο, διαθέτει μεγάλο δυναμισμό και όραμα στο να εμπνέει τους συνανθρώπους μας μέσα από τη μουσική, να συνδέει τους λαούς και τις κουλτούρες μέσα από την ομορφιά της τέχνης,  να γίνει  η αλλαγή που θέλουμε για τον κόσμο γύρω μας μέσα από τη διαρκή προσπάθεια για βελτίωση και να συνεχίσει να προσπαθεί να αναβαθμίσει την ζωή του τόπου μας μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό

 

Πρωτοβουλία στο Χορωδιακό γίγνεσθαι αποτελεί η δημιουργία ΣΠΟΤ και Ντοκιμαντέρ της Chioslyrikarts από την Χορωδία Χίος- Λύρικα, η οποία στόχο έχει  την εξοικείωση των Χορωδών με διάφορες μορφές Τέχνης. Η Φιλοσοφία και καινοτομία της Chioslyrikarts είναι να ενώνει διαφόρων  ειδών Τέχνες, να δίνει ερεθίσματα σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, να δημιουργεί νέους στόχους, να θεραπεύει το μυαλό και την ψυχή μέσα από την ανακάλυψη των μοναδικών μας  ικανοτήτων.

Ο κ. Ροδινός ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους της Χορωδίας «Χίος - Λύρικα» τους:

Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνο για το αμέριστο ενδιαφέρον

Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ.κ. Ποιμενάρχη κύριων Μάρκο Μητροπολίτη Χίου

Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη πατέρα Διονύσιο Παπανικολάου, Ηγούμενο της Ιεράς Νέας Μονής και το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής για την αγαστή συνεργασία μας και την αγάπη με την οποία μας περιέλαβαν

Εφορία Αρχαιοτήτων Προϊσταμένη Χίου Κυρία Όλγα Βάσση για την Χορήγηση Αδείας Κινηματογράφησης στην Ιερά Νέα Μονή Χίου

Τον Σύλλογο Δασκάλων Χίου Αδαμάντιος Κοραή που μας φιλοξενεί στον Οίκο Χίου Διδασκάλου.

Επίσης, ευχαρίστησε θερμά όλους τους  χορηγούς και υποστηρικτές της:

το Δοιηκητικό Συμβούλιο της Χίος Λύρικα, τον κύριο Ιωακείμ Ροδινό που από το 1981 συμβάλει έμπρακτα στο Χορωδιακό γίγνεσθαι, τους Συντελεστές:

Μαέστρος-  Αγγέλα Τσιμπιρλού

Σκηνοθεσία- Σταύρος Σπυράκης

Μοντάζ - Νέλο Μέσι

Κάμερες  Λευτέρης Ευγενικός

 

Κωνσταντίνος Ταναϊνης

Μετάφραση αγγλικών τίτλων -Ιωάννα Ψαλτάκη

Ηθοποιοί- Αφηγητές , Μαρία Ρεβελάκη & Μιχάλης Πιλαβάς

Εισαγωγή & Παρουσίαση - Ιωακείμ Ροδινός

Σολίστες - Αριέττα Κώστογλου, Μαριέττα Γαννιάρη, Μαργαρίτα Μπελόκα & Μαρία Πατούνα

Τους Χορωδούς της Χίος Λύρικα

ΣΟΠΡΑΝΟ

Γανιάρη Μαριέττα

Κώστογλου Αριέττα

Μπελόκα Μαργαρίτα

Κοντογεώργου Πηνελόπη

Τσεσμετζή Καλλιόπη

Αβρονιδάκη Μαρία

Πατούνα Μαρία

Ρεβελάκη Μαρία

 

ΑΛΤΟ

Γιαλούρη Ευτυχία

 

Γιαλούρη Κατερίνα

Ροδινού Ελένη

Λύκου Δέσποινα

Χαβιάρα Ασπασία

Πλουμή Κωνσταντίνα

 

ΤΕΝΟΡΟΙ

Χαλιωρής Κωνσταντίνος

Ροδινός Ιωακείμ

Μακροκάνης Ιπποκράτης

 

ΜΠΑΣΟΙ

Γιαλούρης Γιάννης

Ζαφείρης Δημήτριος

Βαλάντης Μπεχλιβάνης

Μακροκάνης Χρήστος

Καλαϊτζής Δημήτρης

Σωφρόνης Αλέξανδρος

και όλους εσάς που στηρίζετε έμπρακτα το όραμά μας!


 


 


 


TAGS