popup_image

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας που απασχολούν το σύγχρονο…

Δημοσιεύτηκε στις 08/09/2018    

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο είναι η αρτηριακή πίεση, καθώς αποτελεί προπομπό ακόμα πιο σοβαρών παθήσεων. Για το λόγο αυτό καλό είναι να ξέρουμε πώς μπορούμε να την ελέγχουμε, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα στο μέλλον. Τις απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που αφορούν την αρτηριακή πίεση δίνει στο «Χιακό Λαό» ο Ειδικός Παθολόγος και Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Φύλλας.
1) Τι είναι αρτηριακή υπέρταση;
Μία εξελικτική νόσος που μπορεί να βλάψει την καρδιά, τους νεφρούς, εγκέφαλο, αγγεία και που οδηγεί σε πρώιμη νοσηρότητα και θάνατο εάν δεν αντιμετωπισθεί.
Επί της ουσίας είναι όταν η πίεση στις αρτηρίες είναι αυξημένη (πάνω του φυσιολογικού) .

2) Ποια η ιδανική αρτηριακή πίεση;
Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του 2017
Η συστολική αρτηριακή πίεση πρέπει να είναι κάτω του 120 mmHg και η διαστολική κάτω του 80mmHg. Βέβαια το φυσιολογικό είναι και κάτι εξατομικευμένο ανάλογα με τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας του ασθενούς (π.χ Σακχαρώδης Διαβήτης, Ηλικία, Παλαιά ή πρόσφατα Αγγειακά Εγγεφαλικά Επεισόδια), που το κρίνει ο θεράπων ιατρός.
3)Ποιες είναι οι  κατηγορίες αρτηριακής υπέρτασης;
Είναι η Ιδιοπαθής  που αφορά περίπου το 90% των υπερτασικών ασθενών.
Είναι η Δευτεροπαθής  που γι΄αυτήν ευθύνονται παθήσεις των νεφρών, των ενδοκρινών αδένων, είναι ακόμα η υπέρταση κύησης, υπνική άπνοια, στένωση ισθμού αορτής, νευρολογικές διαταραχές, και συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.
4) Πως καταλαβαίνει κάποιος οτι έχει αρτηριακή υπέρταση;
Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί «ύπουλο» νόσημα ( ας μου επιτραπεί η λέξη)  γιατί τις περισσότερες φορές δεν δίνει συμπτώματα.
Θα μπορούσε όμως κάποιος να έχει: δύσπνοια, κεφαλαλγία, λιποθυμία, ζάλη, αίσθημα βάρους στο θώρακα.
5) Πως γίνεται η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης στο σπίτι;
Με ηλεκτρονικά πιεσόμετρα βραχίονα και την κατάλληλη για τον κάθε βραχίονα  περιχειρίδα.
Τα πιεσόμετρα καρπού είναι λιγότερο αξιόπιστα και δεν συνίστανται.
6) Πώς και Πότε την μετράμε;
Σε καθιστή θέση μετά από  5 λεπτά ανάπαυσης με το χέρι στο ύψος καρδιάς (πάνω στο τραπέζι). Έαν έχει προηγηθεί άλλη μέτρηση περιμένουμε τουλάχιστον 1 λεπτό, ώστε να ξαναμετρήσουμε.
Μεμονωμένες μετρήσεις δεν δίνουν πάντα συμπεράσματα. Πολλές φορές χρειάζεται η καθημερινή μέτρηση και καταγραφή της.
7) Είναι συχνή πάθηση;
Ναι, αφορά περίπου το ¼ του πληθυσμού.
Η αρτηριακή υπέρταση αυξάνεται κυρίως σε άτομα του αναπτυσσόμενου κόσμου.
8)Ποια είναι η Θεραπεία;
Αλλαγή τρόπου ζωής, δηλαδή:  σωστή διατροφή, περιορισμός αλατιού – Προσοχή στο «κρυφό» αλάτι π.χ συσκευασμένα προιόντα,  διακοπή καπνίσματος, απώλειά βάρους σε άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος, άσκηση (ανάλογα με την ηλικία και με άλλες παθήσεις) και τέλος κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
9) Η φαρμακευτική αγωγή θα είναι εφόρου ζωής;
Για τον ασθενή  που έχει δοκιμάσει να αλλάξει τρόπο ζωής αλλά δε μειώνεται η αρτηριακή πίεση ναι είναι εφόρου ζωής (με βάση τα σημερινά δεδομένα, αν και αναπτύσσονται επεμβατικές μεθόδοι μείωσης αρτηριακής πίεσης). Εάν βέβαια προκύψουν λόγοι που δεν επιτρέπουν την συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής τότε κατόπιν οδηγιών του θεράποντα ιατρού η αγωγή τροποποιείται ή και διακόπτεται.

TAGS