popup_image

Ο Χιακός Λαός πάει θέατρο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα… 25 χρόνια μετά» με την υπογραφή της Ελένης Αμπανούδη (video)

Δημοσιεύτηκε στις 09/04/2019    

Με αφορμή τη νέα συνεργασία και παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα… 25 χρόνια μετά» που εγκαινιάζει ο Φιλοπρόοδος όμιλος Βροντάδου και η θεατρική του ομάδα είχαμε αυτή την εβδομάδα την ευκαιρία να γνωρίσουμε την σκηνοθέτη της ομάδας, κ. Ελένη Αμπανούδη.
Με ζεστή, άμεση και φιλική διάθεση η κ. Αμπανούδη μας υποδέχτηκε στο σπίτι της όπου συζητήσαμε για το θέατρο, τη νέα παράσταση αλλά και για την ίδια ως άνθρωπο της τέχνης που εδώ και χρόνια σταθερά καταφέρνει με τη δουλειά της να κερδίζει το χειροκρότημα αλλά και τον τίτλο της επιτυχημένης σκηνοθέτιδας.

Το νέο έργο

Όπως μας εξήγησε η κα Αμπανούδη το έργο αφορά την κωμωδία-παρωδία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα… 25 χρόνια μετά» των Αλεξ. Ντερμπούλη και Σίλα Σεραφείμ που ανεβάζει με την ανανεωμένη και ιδιαίτερα κεφάτη θεατρική του ομάδα «Αυλαία». Πρόκειται για ένα ξεχωριστό, γρήγορο, ατακαριστό και σπαρταριστικό έργο βασιζόμενο στο κλασικό θεατρικό
αριστούργημα του Σαίξπηρ και εστιάζοντας στις αλλαγές που επιφέρει ο χρόνος στις ανθρώπινες σχέσεις ακόμα κι αν αυτές είναι διαποτισμένες με έναν επικό έρωτα όπως αυτόν του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ανθρώπινες αδυναμίες, τα
αχειραγώγητα πάθη, οι αντιξοότητες και η σκληρότητα της ζωής στις κοινωνικές, προσωπικές
και οικονομικές της ανάγκες, υπό το πρίσμα της φθοράς του χρόνου και της ρουτίνας της καθημερινότητας. Έτσι, η σχέση του ζευγαριού διέρχεται πολλαπλή κρίση και συνεχώς αυτοδιαψεύδεται το αρχικό Ιδανικό
του νεανικού Έρωτα, του Ρομαντισμού και του Απόλυτου, ωστόσο μέσα από αυτήν την ασταμάτητη και ανελέητη
σύγκρουσή με την πραγματική ζωή, τελικά αναδεικνύεται το μεγαλείο της αληθινής αγάπης.

Το μυστικό της επιτυχίας

Ούσα πολλά χρόνια στο χώρο και ανεβάζοντας αμέτρητες επιτυχίες η κα Αμπανούδη αναφέρει τη σημασία του γρήγορου ρυθμού ως το μυστικό της άρτιας παράστασης. Χαρακτηριστικά επισημαίνει πως ιδιαίτερα στην εποχή μας, μια εποχή καταιγιστικού ρυθμού και ταχύτητας σε όλες τις εκφάνσεις της επικοινωνίας, το θέατρο δεν μπορεί να ακολουθήσει άλλο δρόμο για να επιτελέσει την αποστολή του που είναι η επαφή και η επικοινωνία με το κοινό. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται ο σεβασμός στο χρόνο. Χρείαζεται η ατάκα, η ροή, ο ρυθμός. Έτσι λοιπόν, η ίδια φροντίζει να δουλεύει με το υλικό της και τους ηθοποιούς, ώστε να υπάρχει επί σκηνής αμεσότητα, γρήγορος ρυθμός, πηγαίος και ατακαριστός.


Η ομάδα:

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί της ομάδας «Αυλαία», με την οποία η συνεργασία είναι άψογη, δήλωσε η κα Αμπανούδη. Ειδικότερα, ανέφερε πως είναι πολύ ευχαριστημένη από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς που συνεργάζεται. Η ίδια είναι απαιτητική από εκείνους και το γνωρίζει, ωστόσο το κίνητρο είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και οι ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις. Έτσι, μέσα από πολλές πρόβες και δουλειά το κοινό της Χίου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια διαφορετική εκδοχή του γνωστού έργου αλλά και τις ερμηνείες ανθρώπων της διπλανής πόρτας που στο σανίδι μεταμορφώνονται σε ικανότατους ηθοποιούς.

Η επιλογή των έργων:

Δεν είναι εύκολη υπόθεση για έναν σκηνοθέτη η επιλογή των έργων που ανεβάζει, ιδίως όταν η ομάδα του αποτελείται εξ ολοκλήρου από ερασιτέχνες ηθοποιούς, οι οποίοι σίγουρα είναι πρόθυμοι να ασχοληθούν με το θέατρο και το αγαπούν, ωστόσο λόγω συγκυριών ή άλλων υποχρεώσεων μπορεί να το αφήσουν. Παρόλα αυτά ο ερασιτέχνης ηθοποιός χαρακτηρίζεται από αυθορμητισμό και ενθουσιασμό, ενώ σε σχέση με τον επαγγελματία, ο οποίος διαθέτει άρτια τεχνική ο ερασιτεχνης κερδίζει στην μεγάλη εκφραστικότητα.

Σκηνοθέτης ή ηθοποιός;

Παρόλο που κατά το παρελθόν είχε ασχοληθεί και με την υποκριτική υπό την καθοδήγηση άλλων σκηνοθετών, έχει αποφασίσει την αφοσίωση στην ηθοποιία. Αγαπά αυτό που κάνει και τη γεμίζει χαρά. Αντιλαμβάνεται το σκηνοθέτη ως έναν καθοδηγητή που καταφέρνει να φτάσει τον ηθοποιό στον προορισμό, με πυξίδα τα έργα που έχει εξαρχής πλάσει στο μυαλό του ως ολοκληρωμένα σύνολα. Με βάση όλα αυτά είναι μεγάλη η αισθητική συγκίνηση για τον σκηνοθέτη να φτάνει τον ηθοποιό του μέσα από τη γνωριμία και την πλήρη μύηση στο ρόλο στην άρτια μορφή που φαντάστηκε.

Κωμωδία ή Δράμα;

Με χαμόγελο μας αποκαλύπτει ότι ονειρεύεται κάποια στιγμή να ανεβάσει και ένα δραματικό έργο, παρόλο που αγαπά την κωμωδία, ένα είδος που θεωρεί δυσκολότερο, καθότι ο θεατής πρέπει να αφεθεί για να γελάσει. Το δάκρυ έρχεται ευκολότερα από το γέλιο, αναφέρει, ωστόσο, στο μέλλον θα αποτολμήσει το εγχείρημα της επιλογής ενός δραματικού έργου.

Μελλοντικά όνειρα:

Η κα Αμπανούδη ως ένας πηγαίος και αληθινός άνθρωπος της τέχνης αγαπά την επαφή με αυτήν και έτσι τα όνειρά της περιστρέφονται γύρω από την επιλογή ωραίων έργων με τις ομάδες που έχει, εδώ στο νησί μας. Θέλει να συνεχίσει αυτό που κάνει με γνώμονα ποιοτικές και όμορφες παραστάσεις συμβάλλοντας με το δικό της μοναδικό τρόπο στην προαγωγή της καλλιτεχνικής αισθητικής.

Λέτομέρειες για το έργο:

Η παράσταση, έκανε πρεμιέρα την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 20.00 στην έδρα του ΦΟΒ, επαναλήφθηκε την Τετάρτη, ενώ το προσεχές Σαββατοκύριακο 6 και 7 Απριλίου θα ανέβει στη σκηνή του Ομηρείου.

Οι συντελεστές:

Μάρκος Κοσμάς, Γωγώ Μπαχά
Δημήτρης Φώτου, Σταυρούλα Βασιλάκη-Τσαμπαρλή, Κώστας Βούκουνας, Μάρκος
Κάβουρας, Αθηνά Βούκουνα, Άννα Σιταρά-Γλύκα, Τζένη Καλλίτση-Βούκουνα,
Διονυσία Κρόκου.
Μουσική επιμέλεια: Ελένη Αμπανούδη
Μακέτα σκηνικού και αφίσας: Νίκος Αμπανούδης
Ζωγραφικές κατασκευές : Σταυρούλα Βασιλάκη και όλη η Ομάδα
Κοστούμια: Ευγενική παραχώρηση Φιλοπροόδου Ομίλου Καρδαμύλων
Διορθώσεις κοστουμιών: Μαρία Κρόκου
Μακιγιάζ: Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Χίου (Θ. Αργυρούδη, Ε. Κωνσταντινίδου)
Κομμώσεις: Γωγώ Μπαχά
Φωτισμοί: Παναγιώτης Λούρος
Ήχος: Γιάννης Γλύκας, Γιάννης Στείρος
Φωτογραφίες: Ισίδωρος Λοΐζος
Βίντεο: Γιάννης Μανωλάκης
Κατασκευή σκηνικού: Γεώργιος Μαθιούδης, Δημήτρης Φώτου, Γιάννης Γλύκας

Χρόνος παράστασης: 1.30΄
Είσοδος με εθελοντική συνεισφορά.

TAGS