Η “τέχνη” του Animation στη Χίο από το Μάριο Ιωαννίδη

Δημοσιεύτηκε στις 10/05/2019    

Ο γνωστός εικονογράφος- animator Μάριος Ιωαννίδης, βρέθηκε στη Χίο ως προσκεκλημένος της Βίκυς Σγουρέλλη, καθηγήτριας Αγγλικών και ιδιοκτήτρια του πρωτοπόρου φροντιστηρίου Αγγλικών «I Love English».

Η αφορμή της επίσκεψης του, είναι το βιβλίο της κας Σγουρέλλη που αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα, καθώς έχει αναλάβει ο ίδιος την εικονογράφηση του.

Ωστόσο, ο κύριος σκοπός της επίσκεψης του ήταν η παρουσίαση της «τέχνης» του Animation στους μαθητές του φροντιστηρίου «I love English».

Τα παιδιά που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση, παρακολούθησαν ένα βίντεο με τις βασικές τεχνικές του Animation, ενώ παράλληλα έθεσαν τα ερωτήματα τους στον κ. Ιωαννίδη.

Animation – Τι είναι και πως λειτουργεί

Animation είναι η ταχεία προβολή μιας σειράς από εικόνες ή θέσεων ενός μοντέλου, έτσι ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση της κίνησης.Στην πραγματικότητα όμως, είναι μια οπτική οφθαλμαπάτη της κίνησης και αυτό συμβαίνει επειδή το μάτι μπορεί να διατηρήσει μια εικόνα μόνο για 1/12 του δευτερολέπτου.

Ετυμολογικά προέρχεται από το λατινικό anima, που σημαίνει ψυχή και πνεύμα. Το ρήμα “to animate” σημαίνει “ζωντανεύω”, “δίνω ζωή και κίνηση”.

Είναι μια τέχνη που δίνει απεριόριστες δυνατότητες στους δημιουργούς να πειραματιστούν με διαφορετικά υλικά και πολλές τεχνικές. Ο κάθε δημιουργός επιλέγει την καταλληλότερη τεχνική animation που κατά την γνώμη του, τον βοηθάει να υλοποιήσει το όραμά του. Η τέχνη αυτή προσφέρει  μια πολύ διασκεδαστική περιπέτεια για μικρούς και μεγάλους δημιουργούς.

Στις ταινίες των κινουμένων σχεδίων πρωταγωνιστούν ζωγραφιστές φιγούρες αντί για ηθοποιοί. Οι ήρωες τους είναι συνήθως ζώα ή φανταστικά πλάσματα που μιλούν και συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι. Για να δημιουργηθεί ένα κινούμενο σχέδιο, τα σκίτσα ζωγραφίζονται σε διάφανες επιφάνειες.  Κάθε σχέδιο διαφέρει ελάχιστα από το προηγούμενο.  Στη συνέχεια τα σχέδια φωτογραφίζονται με τη σειρά  και έτσι δημιουργείται ένα ενιαίο φιλμ το οποίο όταν προβάλλετε με ταχύτητα, οι φιγούρες των σχεδίων φαίνονται σαν να κινούνται.

Λίγα Λόγια για τον Εικονογράφο Μάριο Ιωαννίδη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Είναι εικονογράφος, animator, γραφίστας καθώς και καθηγητής πληροφορικής. Έχει τελειώσει τη σχολή Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, καθώς και 
τη σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών "Ορνεράκης". Πραγματοποιεί εργαστήρια κινουμένου σχεδίου σε σχολεία, αλλά και σε γκρουπ ενηλίκων. Όταν δεν εικονογραφεί, ταξιδεύει με το ποδήλατο, παίζει μουσική και εκπέμπει ραδιοερασιτεχνικά. Έχει πάρει το 1ο βραβείο, στον πρώτο διαγωνισμό αφίσας & tvspot του περιοδικού Ως3.

TAGS