Δημοτικό Παρασκήνιο- Τα τρελά του Κλεισθένη, οι καινοτομίες του Προέδρου και ο Αρναούτογλου του Μάρκου

Δημοσιεύτηκε στις 06/10/2019    

Πληρώνουν και δεν ξεχρεώνουν

  • Τα «τρελά» του εκλογικού νόμου Κλεισθένη και της απλής αναλογικής που  ψήφισε η πρώην κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία, αλλά δεν τα κατάφερε σε επίπεδο κυβέρνησης, πληρώνουν ο Δήμος, η Δημοτική αρχή και κατ’ επέκταση οι πολίτες. Έτσι, η παράταξη που κέρδισε τις εκλογές μπορεί να έχει δήμαρχο, αλλά δεν έχει πλειοψηφία στο σώμα, όπου με επτά συνδυασμούς δεν μπορεί να διοικήσει χωρίς συνεργασίες. Οι οποίες εφαρμόστηκαν με ομοφωνίες στη δεύτερη συνεδρίαση του σώματος σε όλα τα άλλα θέματα, εκτός από τους ορισμούς των διοικήσεων στα  νομικά πρόσωπα, εταιρείες, φορείς και οργανισμούς του δήμου. Mε ψήφους 19 έναντι 17 και με πέντε απουσίες καταψηφίστηκαν οι προτάσεις της δημοτικής πλειοψηφίας σε αυτά τα θέματα στη συνεδρίαση της Πέμπτης, 26 Σεπτεμβρίου 2019.

Οι συνεργασίες

  • Από τη διαδικασία των ορισμών των διοικήσεων διαφάνηκε μια τουλάχιστον κατ’ αρχήν «συνεργασία»  των παρατάξεων «Σύμπραξη Δημιουργίας» του δημάρχου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη και «Χίος Μπροστά» του κ. Γιάννη Καραβασίλη. Πιθανότατα όμως σε επιμέρους θέματα θα υπάρξουν κι’ άλλες συνεργασίες, γιατί διαφαίνεται ότι τουλάχιστον η αξιωματική αντιπολίτευση, η παράταξη Τριαντάφυλλου δεν είναι διατεθειμένη να λειτουργήσει στείρα αντιπολιτευτικά.

Ο Παύλος και το χρονόμετρο

  • Όσοι γνωρίζουν καλά τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν σίγουροι ότι θα παρουσιάσει καινοτομίες στη λειτουργία του σώματος. Κι’ ο ίδιος τους δικαίωσε. Προσπάθησε να καταργήσει το χρονόμετρο  στην πρώτη συνεδρίαση του νέου σώματος ελπίζοντας όπως τόνισε στην σταδιακή κατάργηση του αν τον βοηθήσουν οι σύμβουλοι. Μάλλον όμως δεν τον βοήθησαν και πολύ, ελπίζουμε να μην απογοητεύτηκε, αν και σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης ακούστηκε να λέει «μάλλον θα πρέπει να το βάλουμε να λειτουργήσει».

Υπεύθυνη δήλωση

  • Καθιέρωσε επίσης την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης από όσους Δημοτικούς Συμβούλους θέλουν να λαμβάνουν τις ανακοινώσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και την κωδικοποίηση  των βασικών στοιχείων και ενεργειών στην διαδικασία της συζήτησης. Επίσης ζητά εγγράφως από τις παρατάξεις να ορίζουν πριν από την έναρξη των συνεδριάσεων τους  ειδικούς αγορητές ανά θέμα με γραπτή δήλωση τους στο προεδρείο, αλλά και να εγγράφονται ως ομιλητές και οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι θέλουν να μιλήσουν ανά θέμα.

  • Στις καινοτομίες καθιέρωσε και τον διαχωρισμό σε  επτά θεματικές ενότητες την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του σώματος

  1. Θέματα άμεσης προτεραιότητας. 2. Θέματα διοίκησης. 3.Θέματα τεχνικά. 4.Θέματα οικονομικά. 5. Θέματα Τοπικής Ανάπτυξης, Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού. 6. Θέματα παρατάξεων και 7 Λοιπά θέματα.

H ασθένεια

  • Να μην πάθει την ασθένεια του Δημάρχου  (που είναι κολλημένος στην ηγεσία, στην καρέκλα, στη μη συνεννόηση, μη διάλογο κτλ), συνέστησε στο Στ. Κάρμαντζη ο Κ. Τριαντάφυλλος, στην πρωτολογία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στη συνεδρίαση.

«Δεν θα την πάθω, έχω κάνει το εμβόλιο και δεν θα με προσβάλει, έχω ισχυρά αντισώματα», του απάντησε ο Δήμαρχος. Όμως όταν ο δήμαρχος επέμεινε στην πρόταση του  ο επικεφαλής της αξιωματικής Αντιπολίτευσης επανήλθε…» «Σήμερα δείξατε ότι δεν έχετε εμβολιασθεί κύριε Δήμαρχε», ήταν η ανταπάντηση.

 

Αρναούτογλου, όπως Ευάγγελος Σημίτης

  • «Δεν το έχει» με τα ονόματα ο πρώην Δήμαρχος Μάρκος Μεννής.«Αρναούτογλου» αποκάλεσε τον δημοτικό σύμβουλο της Χιακής Συμπολιτείας Δημήτρη Αντώνογλου και η αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου σείστηκε από τα γέλια. Αυτόματα όλοι θυμήθηκαν το  «Ευάγγελος Σημίτης» που είχε αποκαλέσει τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, όταν τον είχε υποδεχθεί στο Δημαρχείο Βροντάδου ως Δήμαρχος Ομηρούπολης. Πιο πολύ απ’ όλους όμως γέλασε ο ίδιος, όταν κατάλαβε το λάθος του.

TAGS