popup_image

Γίνεται του…λιμανιού

Δημοσιεύτηκε στις 08/11/2019    

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, εξελίσσεται το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής κάλυψης των Μεταφορικών εταιριών από το Λιμάνι των Μεστών. Ο Γόρδιος δεσμός  έχει εμπλακεί από την άρνηση των μεταφορικών εταιρειών να μεταφέρουν εκεί τις δραστηριότητες τους. Αντίθετα ο Ιδιωτικός Φορέας τουρισμού και η Ένωση ξενοδόχων εκφράζουν γενική  θέση υπέρ της χρήσης του λιμανιού των Μεστών. Στο μέσον βρίσκεται το Επιμελητήριο που προσπαθεί «να στρογγυλέψει τις γωνίες», να φέρει πιο κοντά τους αντίθετους φορείς, αλλά και την προοπτική να βρεθεί μια λύση

 

  1. «ΟΧΙ» στο λιμάνι των Μεστών από τις μεταφορικές εταιρείες

 

Αντίθετες στη χρήση του λιμανιού των Μεστών για εμπορική δραστηριότητα δηλώνουν με εξώδικό τους,  oι πέντε μεταφορικές εταιρείες που θίγονται από το θέμα, δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετες με τον ορισμό της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στη δυτική πύλη του νησιού, γιατί θα επηρεαστεί αρνητικά ο κύκλος εργασιών τους, όπως αναφέρουν στο εξώδικο που έχουν καταθέσει στη δικαιοσύνη και έχουν κοινοποιήσει σε όλους τους συναρμόδιους πολιτικούς φορείς.

Με εξώδικη διαμαρτυρία οι μεταφορικές εταιρείες ζητούν από το Δήμο και την Περιφέρεια να επανεξετάσουν τη θέση τους και ισχυρίζονται  ότι όλοι οι εμπορικοί, οι οικονομικοί φορείς και η κοινωνία της Χίου αντιτίθενται στη μεταβολή αυτή.

Στο εξώδικο τονίζουν:

«Ζητάμε έναν σοβαρό, κοστολογημένο και σαφή σχεδιασμό για τα λιμάνια της Χίου» αναφέρουν οι ιδιοκτήτες των μεταφορικών εταιρειών καλώντας τον Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη αλλά και τη διοίκηση του Επιμελητηρίου να επαναπροσδιορίσουν τις θέσεις τους.

«Μέχρι τότε και κυρίως καθ’ όλη τη διάρκεια της επερχόμενης χειμερινής περιόδου ζητάμε να αναστείλετε ή εν πάση περιπτώσει να εμποδίσετε θεσμικά κάθε ενέργεια μεταφοράς δρομολογίων στο Λιμένα Μεστών, αλλιώς σας ενημερώνουμε ότι θα αναγκαστούμε να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας ακόμη και δια της νομίμου οδού ενώπιον της Δικαιοσύνης».

.

 

  1. Υπέρ της χρήσης του  λιμένα των Μεστών Φορέας Τουρισμού και Ένωση Ξενοδόχων

Μετά από το εξώδικο των μεταφορικών εταιρειών για το λιμάνι των Μεστών και τις εξελίξεις, κοινή θέση στο θέμα πήραν ο Φορέας Τουρισμού και η Ένωση Ξενοδόχων Χίου.

Με κοινή επιστολή τους προς τους αρμόδιους φορείς δηλώνουν ότι είναι υπέρ της χρήσης του λιμανιού των Μεστών στη βάση μάλιστα της ανάπτυξης της Χίου ως προορισμού για τα Σαββατοκύριακα.

Η Επιστολή:

Τα διοικητικά συμβούλια του Φορέα Τουρισμού Χίου & Ένωσης Ξενοδόχων Χίου, με αφορμή την τοποθέτηση και τον προβληματισμό των μεταφορικών εταιριών του νησιού μας, για την χρήση του Λιμένος Μεστών, οφείλουν προς ενημέρωση των αρχών αλλά και της κοινής γνώμης να καταθέσουν την θέση τους για τους λιμένες “πύλες εισόδου” του νησιού μας.

Πάγιο αίτημα, όπως έχει εκφραστεί στο παρελθόν από την ΕΞΧ, αλλά πλέον και από τον νεοσύστατο Φορέα Τουρισμού, είναι ότι η Χίος οφείλει να συνδέεται, με το συντομότερο, κατά το δυνατόν δρομολόγιο, με κεντρικούς λιμένες της Αττικής τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται μάλιστα στις Παρασκευές και Κυριακές, ώστε ο νομός μας να καταστεί επιτέλους προσιτός προορισμός και για τα Σαββατοκύριακα.

Η από 20ετίας στρατηγική επιλογή του Λιμένος Μεστών ως δεύτερης πύλης εισόδου του νησιού, έχει βασιστεί σε εμπεριστατωμένες τεχνικές και οικονομικές μελέτες που εγκρίθηκαν και υλοποιήθηκαν από Ελληνικές και κοινοτικές αρχές με αποτέλεσμα το παρόν λειτουργικό Λιμάνι.

Εξάλλου η υπάρχουσα κατάσταση του λιμένος Χίου αγγίζει πολλές φορές τα οριακά επίπεδα χρήσης του, γεγονός που βιώνουμε καθημερινά πολίτες, επιχειρήσεις και επισκέπτες. Θα πρέπει λοιπόν, να μας προβληματίσει ιδιαίτερα η συνέχιση της λειτουργίας του, με άξονα και κύρια προτεραιότητα την αναβάθμιση των υποδομών του.

Οι επαγγελματίες τουρισμού της Χίου με δεδομένη την συγκριτικά περιορισμένη επισκεψιμότητα στο νομό, αναζητούν συνεχώς νέες γεωγραφικές και θεματικές αγορές.

Εργάζονται και ενεργούν δημιουργικά, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, ειδικά όταν τα αναμενόμενα αποτελέσματα με βάση τις διεθνείς πρακτικές είναι δεδομένα. Είμαστε σύμφωνοι και αισιόδοξοι όσον αφορά την παρούσα και μελλοντική λειτουργία και χρήση του λιμένα Μεστών, χρήση η οποία έχει θετικές προοπτικές για την οικονομία του τόπου μας.

Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με κάθε κλάδο της οικονομίας και της κοινωνίας, κατ’ εξοχήν με τον νευραλγικό κλάδο των μεταφορέων, καθώς είναι δεδομένο ότι η αδιάρρηκτη αλληλεπίδραση και οι απαιτούμενες συνέργειες στην αλυσίδα της τοπικής οικονομίας, θα μας οδηγήσουν σε ένα από όλους μας ζητούμενο, ευνοϊκό μέλλον για το νησί.

  1. Προσπαθεί το Επιμελητήριο

 

Στα πλαίσια της προσπάθειας να βρεθεί λύση,ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, Παντελής Λεγάτος, επεδίωξε και συναντήθηκε μαζί τους. Οι μεταφορείς εκτός από το εξώδικο, νωρίτερα είχαν κοινοποιήσει  επιστολή στο Λιμενικό ταμείο και στην οποία δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν στηρίζουν το δρομολόγιο στο Λιμάνι Μεστών.

Ένα πρώτο βήμα προσέγγισης είναι πιθανά το ότι συμφώνησαν να  προσκομίσουν στο Επιμελητήριο οικονομικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι  η επιβάρυνση που ισχυρίζονται ότι έχουν από την χρήση του Λιμένα Μεστών θα επιβαρύνει τρομερά την οικονομική  λειτουργία τους και θα τους οδηγήσει σε επαγγελματικό αδιέξοδο.

«Οφείλουμε να δούμε τι προβλήματα υπάρχουν στους επαγγελματίες, αποτυπωμένα σε μια μελέτη και μετά να αναζητήσουμε λύσεις», τονίζει ο Π.Λεγάτος, αφού σημειώνει και ως δεδομένη τη στήριξη της λειτουργίας του Λιμένα Μεστών αλλά με συγκεκριμένες υπό προϋποθέσεις.

Δ. Μυωτέρης

TAGS