popup_image

‘Το όνομά του ήταν Ρόκο και δεν ήταν μια συνηθισμένη βόλτα’

Δημοσιεύτηκε στις 19/05/2020    

Νέο βιβλίο από τη Μαρία Δουρίδα-Μηταράκη!

Στα πολύχρωμα βιβλία της η Μαρία Δουρίδα-Μηταράκη μας ταξιδεύει στον θαυμαστό κόσμο των συναισθημάτων. Πώς βρέθηκε η μικρή πασχαλίτσα στην έρημο; Και τι να θέλει άραγε ένα κόκκινο ελάφι στο παζάρι;

Ο γλαφυρός λόγος σε συνδυασμό με τη ζωντανή και πλούσια σε χρώματα εικονογράφηση καθώς και η εναλλαγή του πεζού με τον έμμετρο στίχο, μας συστήνουν τα στοιχεία της φύσης και μας ταξιδεύουν.Η Μαρία-Δουρίδα Μηταράκη μεταφέρει στο παιδί μηνύματα αισιοδοξίας και θετικής στάσης απέναντι στις δυσκολίες της ζωής.

Ποια όμως είναι η πηγή έμπνευσης για τη συγγραφέα; Ποια είναι η ευθύνη της όταν γράφει ένα βιβλίο για παιδιά; Ποιος ο ρόλος της συγγραφής στη δική της ζωή; Αυτά και ακόμα περισσότερα εξηγεί με τον δικό της τρόπο η συγγραφέας στη συνέντευξή της.

 

Τι σας ώθησε στη συγγραφή και συγκεκριμένα στο παιδικό παραμύθι;

Απ. Το ερέθισμα για την ενασχόλησή μου με τη συγγραφή ήταν ο ερχομός της κόρης μου στη ζωή μας. Με την Ελισάβετ ένιωσα ότι καλούμαι να σκαρφιστώ ιστοριούλες που θα την ψυχαγωγήσουν και θα συνεισφέρουν στην οριοθέτησή της. Έτσιάρχισα νατις σημειώνω σε χαρτίμε σκοπό να τις κρατήσω και να τις έχω για εμάς, για ανάμνηση.Στη συνέχεια όμως αποφάσισα να παρακολουθήσω σεμινάρια δημιουργικής γραφής και παιδικού παραμυθιού με στόχο να μάθω τις τεχνικές της συγγραφής και τις αρχές που διέπουν τη δημιουργία του παιδικού παραμυθιού.Στο παιδικό παραμύθι, ως συγγραφέας αλλά και ως αναγνώστης,με ενδιαφέρει ο εντοπισμός του συναισθήματος και η αποτύπωσή του, η έκφρασή του. Σαν πλατφόρμα, το παιδικό παραμύθι έχει το πλεονέκτημα της απλότητας του λόγου,με συνέπεια να μην χρειάζεται να διστάζεις να εκφράσεις αυτό που νιώθεις, το οποίο είναι χρήσιμο όταν θέλεις να γράψεις από την ψυχή σου, χωρίς να φιλτράρεις.

 

Ποια ευθύνη φέρει ο συγγραφέας όταν γράφει ένα παιδικό βιβλίο;

Απ. Καταρχάς για να διαβάσει ένα παιδί, θα πρέπει το βιβλίο να του αποφέρει χαρά και ψυχαγωγία χωρίς να νιώθει ότι το διάβασμα είναι καταναγκαστικό έργο. Ένα καλό βιβλίο σε ταξιδεύει, ερεθίζει τη φαντασίασου και σουπροκαλεί συναισθήματα. Πρέπει να έχει τα στοιχεία να σε μαγνητίσει για να ξεκινήσεις αλλά και να συνεχίσεις να διαβάζεις, δηλαδή προσεγμένη εικονογράφηση, ενδιαφέρουσα πλοκή, έντονους χαρακτήρες και ομαλό λόγο και φυσικά να αρέσει και στον γονιό,όταν μιλάμε για παιδιά σε μικρές ηλικίες.

 

Τι θεωρείτε σημαντικό σε μία παιδική ιστορία; Το ίδιο το μήνυμα ή τον τρόπο που θα το εκφράσετε;

Απ. Και τα δύο.Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να έχω ελευθερία να εκφράσω αυτό που νιώθω. Τότε μόνοτο συναίσθημα είναι πηγαίο και αυθεντικό και άρα ουσιαστικό. Πολλά σημεία από το παραμύθι είναι βιώματα δικά μου και έχουν συμβολισμούς πολύ προσωπικούς. Τα παραμύθια μου απευθύνονται σε παιδιά αλλά και σε μεγάλους. Οι ήρωές μου βρίσκονται σε μέρη που δεν έχουν ξαναβρεθεί, έξω από τα νερά τους, σε δυσκολίες και καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις. Οι ήρωες «μπαίνουν»σε αυτή τη θέση για να εξερευνήσουμε τι μπορεί να προξενήσει αυτό από άποψη συναισθήματος και πώς τελικά θα διαχειριστούν την εκάστοτε κατάσταση. Όπως γίνεται και με εμάς αλλά και μετα παιδιά· για παράδειγμα η μετάβαση από ένα στάδιο ηλικίας και δεξιοτήτωνστο επόμενο, από τη μία φάσης ωρίμανσης στην άλλη,κοκ.Το τέλος της ιστορίας είναι αισιόδοξο πάντα, όπως γίνεταισταπερισσότερα παραμύθιακαι όπως ευχόμαστε να είναι πάντα και στη ζωή, παρόλο που στη ζωή δε συμβαίνει πάντα.

 

Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας;

Απ. Η πηγή έμπνευσής μου είναι η ζωή και η αναζήτηση του νοήματός της.Είμαι υποστηρικτής του ότι άσχετα με τις αντιξοότητες, η οπτική μας στη ζωή καθορίζει το πώς θα τη ζήσουμε τελικά. Επηρεασμένη από ένα πρόγραμμα σπουδών που ακολουθώ τελευταία σε σχέση με την «Επιστήμη της Ευτυχίας» τείνω να υιοθετήσω πως η ευτυχία σχετίζεται με ηθελημένα επιλεγμένες δραστηριότητες που δεν γίνονται βίωμά μαςαυτόματα, αλλά με εξάσκηση.Η συναναστροφή με τα παιδιά στις παρουσιάσεις των βιβλίων είναι πολύτιμο δώρο μια και τα παιδιά δεν έχουν χάσει αυτή την οπτική της ζωής που φέρνει ευτυχία και χαρά. Η φρέσκια και αισιόδοξη ματιά των παιδιών είναι ευλογία! Είναι ωραίο να μπορώ να «συμβουλεύομαι» την Ελισάβετ στη διαδικασία της συγγραφής ή της εικονογράφησης.

 

Ο σύζυγός σας, σας στηρίζει στην προσπάθειά σας αυτή;

Απ. Ο Νότης με στηρίζει σε κάθε μου προσπάθεια. Και στο επαγγελματικό κομμάτι και στο δημιουργικό. Κι εγώ τον στηρίζω φυσικά, είναι αμοιβαίο. Είναι ευχάριστο για έναν πολιτικό να ξεφεύγει λίγο από την πίεση της καθημερινότητας, όσο φυσικά του το επιτρέπουν οι συνθήκες.Του ζητάω να  εκφέρει άποψη για τα παιδικά μου παραμύθια και τους χαρακτήρες που πλάθω! Και έχει άποψη!

 

Ο σύζυγός σας είναι Χιώτης και επισκέπτεστε συχνά το νησί. Τι εικόνες σας δημιουργεί το νησί μας;

Ήρθαστη Χίο,όταν γνώρισα τον σύζυγό μου και γρήγορα κατέκτησε στην καρδιά μου τη θέση της δεύτερης πατρίδας. Σε αυτό συνέβαλε η συναισθηματική πρόσδεση, η αδιάκοπη ενασχόληση και το αμείωτο ενδιαφέρον του συζύγου μου για το νησί. Έχουμε δημιουργήσει πολλές αναμνήσεις στη Χίο και είναι χαρά μας να βρισκόμαστε στο νησί και να βιώνουμε την αγάπη του κόσμου. Έχουμε φίλους, αγαπημένα μέρη και συνήθειες εδώ, που έχουν καθορίσει τις ζωές μας. Ο Νότης είναι πολύ περήφανος για τον τόπο καταγωγής του και εμπνέει αυτή του την αγάπη και στους ανθρώπους γύρω του αλλά και στην κόρη μας και σε εμένα.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα…

Η Μαρία Δουρίδα-Μηταράκη είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πέρα από την ακαδημαϊκή της καριέρα αγαπάει ιδιαίτερα τη συγγραφή παιδικών παραμυθιών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Συγγραφής και Δημιουργικής Γραφής και έχει γράψει δύο παιδικά παραμύθια με τίτλους «Το όνομά της ήταν Μπουμπού και δεν ήταν συνηθισμένη στη ζέστη» και «Το όνομά του ήταν Ρόκο και δεν ήταν μια συνηθισμένη βόλτα» από τις εκδόσεις Once Upon A Book.

 

Τα βιβλία μπορούν να έρθουν στο σπίτι σας με ηλεκτρονική παραγγελία μέσω του eshop μας www.onceuponabook.gr/eshop

  

 

 

TAGS