popup_image

Σε….κλίβανο απολύμανσης μαθητές και καθηγητές

Δημοσιεύτηκε στις 19/05/2020    

Η εκπαιδευτική κοινότητα της Χίου εναρμονίστηκε στις νέες συνθήκες λειτουργίας των σχολείων

Τυχεροί οι μαθητές του γυμνασίου φέτος γιατί θα προβιβαστούν στην επόμενη τάξη χωρίς  εξετάσεις. Αυτό το οφείλουν στην πανδημία του Κοροναϊού οι συνέπειες της οποίας υποχρέωσαν το υπουργείο παιδείας να αναπροσαρμόσει τη λειτουργία των σχολείων στα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί.

Θα προαχθούν με το μέσο όρο των βαθμών του Α` και Β` τετραμήνου.

Με πλήρη τάξη, ξεκίνησαν τη Δευτέρα 18 Μαΐου  και στη Χίο τα μαθήματα για τους μαθητές της Α και Β` λυκείου και των γυμνασίων, μετά από την επάνοδο των μαθητών της Γ` Λυκείου στις 10 του μήνα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν προσαρμοστεί στα μέτρα που έχει επιβάλλει το υπουργείο Παιδείας.

Κυριότερα μέτρα

H διαδικασία τηρείται βήμα-βήμα,

προσεκτικά. Εκπαιδευτική κοινότητα και μαθητές τηρούν – κατά το δυνατόν - τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας, που έχει επιβάλλει το υπουργείο Παιδείας, με κυριότερα  την τήρηση της απόστασης 1,5 μέτρου , την καθαριότητα και την εκ περιτροπής  παρουσία των μαθητών.

 

Ο ΧΛ κατέγραψε τα δεδομένα στο γυμνάσιο Κάμπου, το μεγαλύτερο της Χίο με βάση τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν.

Τα μαθήματα γίνονται εναλλάξ, από το σύνολο των 219 μαθητών την πρώτη μέρα, τη Δευτέρα παρουσιάστηκαν 88 μαθητές από τους 111 εγγεγραμμένους και την Τρίτη 88 από τους 108. Δηλαδή συμμετείχαν 176 και απουσίασαν 37.

Οι παρουσίες έφτασαν το ποσοστό του 88% το οποίο ο Διευθυντής του Γυμνασίου Γιάννης Τσαϊρέλης θεωρεί απόλυτα ικανοποιητικό ικανοποιητικό. Οι απουσίες κάποιων μαθητών  ήταν αναμενόμενες, αφού οι γονείς τους έχουν ενημερώσει το σχολείο με υπεύθυνη δήλωση ότι τα παιδιά τους δεν θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα επειδή στις οικογένειες τους υπάρχουν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και φοβούνται για την υγεία τους.

«Ενημερώσαμε τους μαθητές, αφιερώσαμε σε αυτό το βασικό δεδομένο τις δύο πρώτες ώρες της Δευτέρας και της Τρίτης, επειδή είχαμε επαφή με όλους τους μαθητές», μας διαβεβαιώνει ο Γ. Τσαϊρέλης.

 

 

 

Καθαριότητα

 

Ο καθαρισμός είναι σχολαστικός, όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας έχουν απολυμανθεί με ενέργειες της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και  τα σχολεία, τα οποία έχουν «εξοπλιστεί» με αντισηπτικά, τα οποία υπάρχουν σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους. Η προαιρετική χρήση της μάσκας στις τάξεις των μαθητών και στα μέσα μεταφοράς  διευκολύνει κάπως τις συνθήκες εργασίας όλων.

Στο διάλειμμα η καθαρίστρια  Γεωργία Πλεύρη, η οποία έχει αποσπασθεί προσωρινά από το Δημοτικό σχολείο Καμποχώρων,  με τα απολυμαντικά και τα καθαριστικά στο χέρι καθάριζε για πολλοστή φορά τους χώρους. Ο Δήμος έχει υποσχεθεί ότι θα τους δώσει και δεύτερη καθαρίστρια με την ίδια διαδικασία.

Στις τάξεις που μπήκαμε τα αντισηπτικά και τα καθαριστικά ήταν στις έδρες των καθηγητών.

«Όταν υπάρχει μετακίνηση τάξεων απολυμαίνουμε τις αντίστοιχες αίθουσες σε κάθε διάλειμμα», τονίζει ο διευθυντής.

Παράλληλα ο Δήμος έχει υποσχεθεί ότι όλα τα σχολεία θα απολυμαίνονται κάθε Παρασκευή, έως τις 12 Ιουνίου που θα κλείσουν.

 

Πίεση

 

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ευτυχία Βλυσίδου, έως αργά το μεσημέρι της πρώτης μέρας της επαναλειτουργίας τους προσπαθούσε με συνεχείς τηλεδιασκέψεις να συντονίσει όλα τα σχολεία και το έργο.

 

Οι αλλαγές

 

Οι αλλαγές ξεκινούν πριν από το πρώτο πρωινό κουδούνι, αφού οι μαθητές πρέπει να φροντίσουν να ανταποκρίνονται στους νέους κανονισμούς. Πολυπληθή πηγαδάκια, και άλλες παλιές συνήθειες τέλος.

Δεν πραγματοποιείται η καθιερωμένη πρωινή  συγκέντρωση πριν την έναρξη των μαθημάτων,  οι μαθητές πηγαίνουν απ' ευθείας στις τάξεις τους. «Η προσευχή γίνεται μέσα στην τάξη», συμπληρώνει ο Διευθυντής.

Σε κάθε τάξη παρακολουθούν το μάθημα έως  15 μαθητές, οι οποίοι  κάθονται ένας σε κάθε θρανίο, με απόσταση ενός θρανίου μεταξύ τους και εναλλάξ. Δηλαδή δεν κάθονται ο ένας πίσω από τον άλλο, αλλά  ο ένας αριστερά και ο άλλος δεξιά. Στα διαλλείματα απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα  και τα κυλικεία είναι κλειστά.

«Κάθε τάξη αυλίζεται σε συγκεκριμένο χώρο, είμαστε ικανοποιημένοι από την προσαρμοστικότητα που δείχνουν οι μαθητές. Ήθελαν να επιστρέψουν στα σχολεία,  σέβονται τα πάντα, είναι τυπικά υπάκουοι. Το κυλικείο δεν λειτουργεί, οι μαθητές φέρνουν από το σπίτι τους φαγητό και νερό», επισημαίνει.

Επιπλέον, οι μαθητές δεν κάνουν  διάλειμμα όλοι μαζί . Βγαίνουν σταδιακά, με σειρά  και  κάθε τμήμα έχει το δικό του απαραβίαστο  χώρο στην αυλή .

Ο εξαερισμός των τάξεων γίνεται φυσικά και σύμφωνα με τον κανονισμό καθαρίζονται   δύο φορές την ημέρα.

 

Απομόνωση - καραντίνα

 

Ταυτόχρονα, η Ε. Βλυσίδου για το απευκταίο σενάριο της παρουσίασης κρουσμάτων σε μέλη της σχολικής κοινότητας, τονίζει ότι θα ενεργοποιείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, θα εξετάζεται το κάθε περιστατικό ξεχωριστά, θα γίνεται η αποκαλούμενη «ιχνηλάτιση του» και θα υπάρχει  διαβάθμιση και ενεργοποίηση της διαδικασίας που έχει ορισθεί ανάλογα με το κάθε περιστατικό. Το μόνο δεδομένο είναι ότι δεν θα κλείσει κανένα σχολείο το σχολείο.

«Αν υπάρξει έστω και υπόνοια κρούσματος, ο μαθητής θα απομονωθεί στην ειδική αίθουσα που έχουμε διαμορφώσει μέχρι να τον πάρουν οι γονείς του. Το σχολείο δεν θα κλείσει, αλλά θα τεθεί σε δεκαήμερη καραντίνα η τάξη του μαθητή που παρουσίασε τα συμπτώματα», συμπληρώνει ο Διευθυντής.

Δεν γνωρίζουμε τίποτα

 

Για τους μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων έως την περασμένη Δευτέρα κανένας δεν μπορούσε να πει τίποτα με σιγουριά.

«Όλα είναι ρευστά, δεν μας έχει κοινοποιηθεί καμία εγκύκλιος ή οδηγία», δηλώνει στο ΧΛ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αριστείδης Κελεπερτζής

«Το μόνο που ξέρουμε από το υπουργείο είναι ότι  τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν ξανά μόνο αν υπάρχει  βεβαιότητα ότι η πορεία της επιδημίας είναι καθοδική», δηλώνει.

Δ. Μυωτέρης

 

 

 

TAGS